Ususret blagdanu Gospe od Zečeva, u Ninu Festival poljskog Gospinog cvića

U kraljevskom Ninu pokrenuta je nova manifestacija Festival poljskog Gospinog cvića. U prigodnom programu tom prilikom sudjelovale su učenice OŠ Petar Zoranić, tamburašice iz KUD-a “Branimir” i djelatnice Turističke zajednice Grada Nina.

Najvažniji crkveni običaj u ninskom kraju slavljenje je ukazanja Blažene Djevice Marije  pod nazivom “Prikazanje Gospe od Zečeva”. Počeo se slaviti 1516. , a očuvano vjerovanje predstavlja značajnu nematerijalnu kulturnu baštinu izuzetno važnu u životu vjernika Nina i  šireg prostora. Mnogi su običaji povezani sa svetištem Gospe od Zečeva u Ninu, hodočasničkim putovanjima pripadnika hrvatske kršćanske katoličke crkve, ranije i pripadnika pravoslavne kršćanske crkve u okolici Nina očuvani, neki su promijenjeni dok su neki izgubljeni. Istraživanja o tom fenomenu prema zapisima i sjećanju stanovnika provela je mr. sc. Marija Dejanović, pa je protekle godine snimljen i dokumentarni film “Gospa od Zečeva” koji je prikazan 16. svibnja 2014. na 1. programu HTV-a.

Ninsko svetište nije u velikoj mjeri poznato u Hrvatskoj, čak je vjerničkom puku nedovoljno poznato u Zadarskoj nadbiskupiji za što se pronalaze mnogi razlozi, između ostalog izuzetno zapostavljanje Nina kao prve prijestolnice Hrvata u bivšoj Jugoslaviji, a djelomično i kao rezultat modernizacije društva.

Prema zapisima arheologa don Luke Jelića iz 1900. pronalaze se podaci o tome da je slavljenje Gospe Zečeva početkom 20. stoljeća bilo širokih razmjera na prostoru Dalmacije, a pri kraju 20. stoljeća slavljenje Gospe od Zečeva izgubilo je obilježje utjecaja na širem području te regije, a na prostoru cijele Hrvatske svetište je imalo zanemariv značaj.

Kako je to izgledalo početkom 20. stoljeća zaključujemo prema Jelićevim zapisima: „Tri su crkvena običaja u  Dalmaciji zamjerita radi karakterističnih osebnosti: Badnja večer u Vrgorcu, noćni obhod na Veliki četvrtak na Braču i blagdan Bl. Gospe od Zečeva u Ninu. Dok su prva dva, što se učešća vjernika tiče, užega mjestnoga značaja, ninska je svečanost prava narodna svetkovina velebitskog područja. Po svojoj je prilici to još jedini opstojeći trag najstarijega područja negdanje narodne hrvatske Ninske biskupije“,  piše Jelić i nastavlja:

„Uvriežila se je ninska svetkovina u narodu tako, da se vjernici sve od Senja do Knina, pa kadkada i preko Dinare, mimo toliko promjena obsega ninske biskupije, barem jednom na godinu okupe k svojoj starodavnoj matici. Dapače to nije lih (samo) katolička svetkovina, nego i grčkoiztočnjaka, koji učestvuju brojimice i obredima. Tada u Ninu sajma nema, a da bi ih trgovanje priteglo (privuklo); priteže ih ona drevna zajednica s katolicima, kad ih i u Dalmaciji nije dielila posebna hierarhija. Ninska svetkovina nije lih pučka, jer se tamo s crvenkapom mieša i škrljak, kao što s jašmakom gospojinski šeširić ili varoške ukosnice. To je prava narodna blagdanica.”

Svetkovina povezana s čudotvornim Ukazanjem Gospe od Zečeva slavi se u Ninu gotovo 500 godina. O Gospinu ukazanju pastirici Jeleni 5. svibnja 1516. u ninskoj je crkvi zapisano da je Gospa dala poruku za narod, da je Gospin kip proplakao pravim suzama, bilo je puno vidjelaca pa je na temelju tih svjedočanstava biskup Juraj Divnić utemeljio blagdan na čast Majke Božje, koja se u Ninu slavi pod nazivom Gospa od Zečeva. Čudotvorni kip se čuva na oltaru u dograđenoj kapeli župne crkve, kaže Marija Dejanović, napominjući kako su se običaji branja poljskog „Gospinog cvića“ koje su brale mlade djevojke postupno u suvremenom društvu ugasili, ali ih nastoji „oživjeti“ Turistička zajednica Grada Nina.

Tako se početkom 21. stoljeća obnavljaju neki stari običaje pa se nekoliko posljednjih godina okupljaju i kulturno – umjetnička društva iz zadarske regije koja izvode tradicijska kola ispred crkve na predjelu zvanom Ploče na Gospin blagdan.

Iz godine u godinu blagdan okuplja sve veći broj vjernika iz svih zadarskih, a i hrvatskih krajeva uz svečano održavanje proslava s više misnih slavlja. O običajima u ninskom svetištu je u 2013. za potrebe snimanja dokumentarnog filma “Gospa od Zečeva”, a na inicijativu župnika don  Bože Barišića sada pokrenuto i obnavljanje običaja branja poljskog cvijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...