Brod kulture do 4. kolovoza u Sv. Filipu i Jakovu, Zadru, Silbi i Mandrima

MasterCard Brod knjižara – Brod kulture i ove godine zaplovit će Jadranom, osmi put zaredom, od 26. srpnja do 9. kolovoza, i pristati u 14 mjesta na obali i otocima. U 2014.  je zemlja partner Republika Poljska iz koje dolaze poznati autori Artur Grabowski, Wojciech Kuczok i Jacek Dehnel koji će se predstaviti hrvatskoj publici na postajama krstarenja. Osim poljskih autora brodom će, kao i svake godine, ploviti i hrvatski književnici. U ime Republike Poljske, pokrovitelji su manifestacije Veleposlanstvo Republike Poljske i Poljska kulturna udruga „M. Kopernik“ iz Zagreba.

Veleposlanik Republike Poljske, Njegova Ekselencija gospodin Maciej Szymanski istaknuo je u utorak predstavljajući projekt na konferenciji za tisak:

Poljsku i Hrvatsku povezuje gotovo sve – povijest, kultura, jezične sličnosti, vjera većine stanovnika. Ne manjka ni kontakata naših političara, institucija i organizacija, a na stotine tisuća Poljaka svake godine posjećuje hrvatsku obalu. Unatoč svemu tome, naša znanja jednih o drugima značajno su presiromašna. Veselim se što ovom prilikom u Hrvatsku stiže brod prepun poljske kulture i nadam se da će ova kulturna ekspedicija pobuditi zanimanje koje ćemo pokušati učiniti stalnim trendom, istakao je poljski veleposlanik u RH.

Glavna nagrada regionalnog natječaja za najbolju kratku priču, koju već petu godinu zaredom raspisuje kulturno-turistička manifestacija MasterCard Brod knjižara – Brod kulture, pripala je Andyju Jelčiću i priči “Šaptačica”. Andy Jelčić osigurao je pobjedu u konkurenciji preko 300 priča koje su pristigle na natječaj i kao pobjednik će se pridružiti književnicima na turneji Broda kulture Jadranom. Pobjednička priča “Šaptačica” bit će objavljena u knjizi „20 + 1 najbolja priča za ljeto 2014.”,  uz još dvadeset priča koje su ušle u najuži izbor natječaja.

Ludwig Bauer, predsjednik Programskog savjeta, selektor natječaja:

Naš natječaj je izazvao iznimno zanimanje, i to nas zaista veseli, iako kao selektor imam sve više posla. Broj sudionika u natječaju prilično je velik, i možemo govoriti da se ustalio na razini oko 300 autora iz cijele regije, ali je sve manje tekstova koji ne odgovaraju osnovnim propozicijama, odnosno sve je više priča za prvo čitanje, iz kojeg nastaje selekcija najboljih priča što prosljeđujem na prosudbu žirija. Natječaj je vrlo demokratičan pa svaki nadaren i pismen autor ima jednake šanse biti pobjednik, ali kvaliteti naših priča pridonijelo je i sudjelovanje višestruko afirmiranih autora, slikovito govoreći u rasponu abecede od Bogdana Arnautovića, svojevremeno najnagrađivanijega mladog pjesnika bivše države, do hvaljenoga autora tridesetak knjiga Mirka Valenta, a našli su se u tom društvu i Robert Roklicer, i Silvija Šesto, i Stjepo Martinović, da spomenem samo pobjednike natječaja, kojima se pridružio cijeli niz poznatih književnih imena, otkrio je predsjednik Programskog savjeta.

Manifestacije čine i dvije kazališne predstave – „Reciklirana priča 2″ namijenjena djeci i nagrađena komedija „Na pučini” poljskog autora Slawomira Mrožeka. Uz to će publika moći sudjelovati u Maloj školi astronomije i Radionici puhanja stakla „Friends of Glass”.

Program će začiniti atraktivni večernji ljetni koncert mladih glazbenika “Prima Vista”, kao i program Turističkih zajednica, suorganizatora manifestacije, s nastupima klapa, KUD-ova, folkora i plesnih skupina…

Kulturnu manifestaciju MasterCard Brod knjižara – Brod kulture organiziramo već osmu godinu zaredom što pokazuje da projekt iz godine u godinu opravdava svoju vrijednost i mogu ponosno najaviti da su pred nama nova dva tjedna koja će, vjerujem, privući brojne posjetitelje i oplemeniti turističku ponudu naših obalnih mjesta. Čestitam pobjedniku 5. natječaja za kratku priču, Andyju Jelčiću, i njemu, kao i svima ostalima, želim ugodnu i zabavnu plovidbu i još jedno neprocjenjivo ljetno iskustvo, poručila je voditeljica marketinga MasterCard Europe za Hrvatsku i Sloveniju, Ana Bat.

Igor Gerenčer, organizator manifestacije, posebno je naglasio kakao je tijekom svih godina MasterCard Brod knjižara – Brod kulture, svojim bogatim kulturnim i zabavnim programima, na Jadranu doprinosio razvoju kulturnog turizma.

Prepoznati smo u Europi kroz program „zemlja partner“ koji se razvija već treću godinu, a  izuzetna nam je čast da je nakon Slovenije i Austrije, partner sada i Republika Poljska, s obzirom na to da se broj poljskih turista na našoj obali stalno povećava. Uvjereni smo da će posjetitelji, kako domaći tako i strani, ponovno uživati u svim našim programima.

 

Turneja MasterCard Broda knjižare – Broda kulture 2014.

26. 7. subota, Makarska,

27. 7. nedjelja, Vrboska (Hvar),

28. 7. ponedjeljak, Postira (Brač),

29. 7. utorak, Vis,

30. 7. srijeda, Marina

31. 7. četvrtak, Sv. Filip i Jakov,

1. 8. petak, Zadar,

2. 8. subota, Silba,

3. 8. nedjelja, Rab,

4. 8. ponedjeljak, Mandre (Pag),

5. 8. utorak, Tkon (Pašman),

6. 8. srijeda, Jezera (Murter),

7. 8. četvrtak, Zlarin,

8. 8. petak, Rogoznica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...