Derbi i senzacija: Talijani slavili kontra Engleza, Kostarika šokirala Urugvaj!

Nakon što su dan ranije s fantastičnih 5:1 Nizozemci “razmontirali” branitelja naslova Španjolsku, jučer su pravu senzaciju napravili Kostarikanci, u skupini u kojoj igraju s tri bivša svjetska prvaka i u kojoj im gotovo nitko nije davao nikave izglede za prolazak. Momci sušokirali i uvjerljivo svladali Urugvaj sa 3:1.

Posve zasluženo, kreirali su i napravili najveći podvig dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva, neviđenom borbenošću i sjajnom igrom u drugom poluvremenu upisavši pobjedu protiv favoriziranog suparnika u čijim je redovima Oscar Tabarez pomalo podcjenjivački ostavio Luisa Suareza na klupi svih 90 minuta.

Kostarika je istina u utakmicu ušla malo impresionirano, pa je u početnoj fazi Urugvaj imao kontrolu nad loptom, postigao i pogodak preko Godina koji je opravdano poništen, a u 24. minuti je napokon i poveo 1:0. Forlan je ubacio loptu u 16 metara, na nju je išao Diego Lugano, međutim s leđa ga je povukao Diaz, a Edinson Cavani bio je siguran izvođač penala.

Kostarika se uspjela oporaviti i bila je sve opasnija, napose preko Campbella koji je Musleri prijetio opasnim udarcima izvana. U drugom dijelu njegovi su nastavili kao u transu i načinili preokret kakav nije očekivao nitko na tribinama.

U 54. minuti Gamboa je sjajno primio loptu na desnoj strani i ubacio za Bolanosa, ovaj je nije uspio iskontrolirati, međutim uradio je to Campbell i poslao je u mrežu za 1:1. Tri minute kasnije novi hladan tuš za Urugvaj. Oscar Duarte je glavom u padu poslao loptu u mrežu iz prilično teške situacije za obrat i 2:1.

Urugvajci nikako nisu mogli uspostaviti pravu igru, a ono malo prilika koje su stvorili neutralizirao je sjajni vratar Levantea Keylor Navas. Priča je završena u 84. minuti kada je Campbell pronašao Urenu, ovaj pobjegao obrani i pogodio iskosa za velikih 3:1. Da večer bude još lošija za Urugvaj, pobrinuo se Maximiliano Pereira nepotrebnim i ružnim prekršajem nad Campbellom u sudačkoj nadoknadi za koji je zaradio sasvim zasluženo raniji odlazak put tuša.

U drugoj utakmici iste skupine D, Italija je u Manausu, u derbiju dva diva na startu turnira, svladala Englesku 2:1 i tako u srcu Amazonije napravila veliki korak prema prolasku u osminu finala. Dvoboj bivših svjetskih prvaka Italija je riješila u svoju korist i na koljena bacila Gordi Albion davši dostatno ‘materijala’ oštrim “otočkim” medijima koji sigurno neće štedjeti Rooneyja nakon susreta u kojemu je prvih pola sata bilo za zaborav. I onda…

Igrala se 35. minuta kada su Talijani odigrali akciju nakon kornera, lopta je stigla Marchisiju koji je jakim i prizemnim udarcem s 20-ak metara, kroz šumu nogu, pogodio desni donji kut nemoćnog Harta. No, nepune dvije minute iza, Rooney je dobio sjajnu loptu u for na lijevoj strani i idealno pronašao Sturridgea koji je iz blizine pogodio za izjednačenje 1:1. U sudačkoj nadoknadi mogla je Prandellijeva družina vratiti vodstvo, ali je engleska obrana Balotellijev lob zaustavila na samoj crti, a u nastavku akcije stativu je nanišanio i Candreva.

Nastavak je počeo loše po ekipu s Otoka. Upravo Candreva je u 50. minuti ubacio s desne strane, a Balotelli glavom zakucao za 2:1 u korist Talijana.Pokušavali su Barkley, Johnson, Rooney, Baines i Sturridge, ali nisu bili precizni ili im se ispriječio odlični Sirigu (zamijenio ozlijeđenog Buffona). Naravno, “azzuri” su se u tim trenucima uglavnomorijentirali na obranu, ali imali su prigodu u polukontri i zabiti treći kada je u sudačkoj nadoknadi Pirlo zatresao prečku, iz slobodnjaka.

U subotu su još igrali: Kolubija- Grčka 3:0 i Obala Bjelokosti- Japan 2:1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...