Hrvatska zaostaje, Slovenija izlazi iz recesije sa 1% rasta

Početak godine naveo je analitičare Raiffeisen istraživanja da većini zemalja u regiji podignu prognoze za 2014. Nažalost među njima nije Hrvatska. Rekorder je Rumunjska u kojoj su pozitivna kretanja u prvom tromjesečju bila tako snažna da su analitičari mogli podići prognozu rasta BDP-a za 1,2 postotna boda, na 3,5 posto.

Poljskoj se najavljuje rast od 3,3 posto, dok je najveći skok napravljen za Sloveniju kojoj je prognoza podignuta za 1,5 posto pa se sada umjesto recesije predviđa pozitivan rast BDP-a za jedan posto.

– Za većinu zemalja regije pozitivan je aspekt što je za gospodarski rast sve zaslužnija domaća potražnja kako u obliku privatne potrošnje tako i privatnih investicija. Inflacija se spustila na povijesno najniže razine, ali očekujemo njezin rast u drugoj polovici godine – poručili su analitičari.

Hrvatska nažalost ostaje jedina zemlja u okružju kojoj se najavljuje nastavak recesije. Prognoza kaže da će BDP padati 0,8 posto unatoč naznakama oporavka u prvom tromjesečju. Raiffeisen je negativna očekivanja dao još samo za Ukrajinu, kojoj BDP pada iz političkih razloga, te za Rusiju u kojoj očekuju kontrakciju gospodarstva za 0,3 posto. Negativna prognoza posljedica je kretanja u ekonomiji s naglaskom na nedostatak investicija. Tako u Raiffeisenu upozoravaju da su u Hrvatskoj privatne investicije zaustavljene zbog loše poslovne klime, a javne investicije ovise o novcu iz fondova EU.

Analitičari su izrazili sumnju u to da su najavljeni projekti spremni za fondove EU i istaknuli da im najveću bojazan stvara niska kapacitiranost administracije za projekte takve složenosti. Niska stopa zaposlenosti, visoki pesimizam i pad raspoloživog dohotka faktori su zbog kojih analitičari ne očekuju rast potrošnje 2014. Stari model rasta temeljen na potrošnji i izravnim stranim ulaganjima, poručuju iz RBA, valja zaboraviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...