Kraj srpnja donosi nam dvije nove ciklone: Izmjenjivat će se sunce i oblaci

Tijekom četvrtka u većem dijelu zemlje bilo je dosta sunčanog vremena. Danju je ispod 25°C bilo samo u gorskim krajevima, a iznad 30°C samo ponegdje na Jadranu. Najtoplijih 31°C izmjereno je u Hvaru na Hvaru. Drugdje je većinom bilo od 26 do 30°C.

Danas sjevernom Europom dominira prostrano polje visokog tlaka zraka s centrom iznad Skandinavije, a najnestabilnije je nad srednjoj Europom zbog ciklone u višim slojevima troposfere (visinska ciklona). Blizina iste uvjetovat će lokalne nestabilnosti u popodnevnim satima i u našim krajevima. Danas će se centar visinske ciklone zadržavati nad zemljama Beneluksa, a tijekom subote širit će svoj utjecaj nad alpske zemlje i sjevernu Italiju. Na prizemnim kartama centar ciklone bit će slabo uočljiv, ali će u noći na nedjelju stići i do Jadrana. Radi se o plitkoj cikloni koju je Crometeo tim nazvao Luka. Zbog ove ciklone u subotu će najnestabilnije biti na Jadranu, a u nedjelju u unutrašnjosti zemlje, piše Crometeo.

Već u ponedjeljak počinje slabljenje utjecaja ove ciklone, a vrijeme će se djelomičnog stabilizirati, osobito na Jadranu.

Znatno jača visinska ciklona u ponedjeljak će zahvatiti Veliku Britaniju, a utorak će se preko područja Francuske premještati prema srednjem Sredozemlju, pa se u tijekom srijede nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom očekuje formiranje ciklonalnog centra. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Melisa i koja će donijeti jaču promjenu vremena čitavoj zemlji. Ponovno je pod njenim utjecajem moguće izraženije nevrijeme, veće količine oborina i novi pad temperature zraka…

Petak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme u većini predjela. Poslijepodne će u zaobalju i samo ponegdje uz obalu biti pojačanog razvoja naoblake, mjestimice uz pljuskove s grmljavinom koji u Zagori mogu biti i obilniji. Noću će biti tiho ili uz slaba bura, danju će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 31°C.

U subotu će u Dalmaciji veći dio dana biti djelomično sunčano i suho. Navečer više oblaka uz mogućnost mjestimičnih neverina, uglavnom na moru i sjevernoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno uz povremenu i mjestimičnu kišu ili pljuskove, a u Istri se ne isključuje mogućnost jačeg nevremena. Noću tiho ili uz slab burin. Danju u Dalmaciji slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo, a navečer jugozapadnjak. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 26 do 31°C.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u mnogim predjelima zadržati suho, lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, najviše u Istri, gdje mogu biti i obilniji. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru južne Dalmacije i pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 25 ponegdje u Istri do 30°C u Dalmaciji.

Sunčano će biti cijeloga ponedjeljka i većeg dijela utorka. Krajem utorka postupno naoblačenje sa zapada koje će u prvim satima srijede donijeti kišu, pljuskove i grmljavine, a ponegdje i novo jače grmljavinsko nevrijeme. Do srijede će puhati jugo, a tijekom srijede jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak. Srijeda donosi novo osvježenje. Promjenu vremena donosi nam ciklona koja će centrom prijeći preko Jadrana, a u četvrtak će se već udaljavati od našega područja što će označiti početak stabilizacije vremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...