GLASALA I RUSIJA

UN usvojio rezoluciju i jednoglasno osudio obaranje malezijskog zrakoplova

Arhiva, ilustracija
Tamni način

00.01 – Glasnogovornik britanske vlade kazao je da će se premijer David Cameron i njihovi europski saveznici založiti za uvođenje jačih sankcija Rusiji ukoliko se odnos Moskve u pogledu nesreće i stradanja putnika malezijskog zrakoplov au Ukrajini ne promijeni.

BBC piše da će Cameron razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Podsjeća da je na letu MH17 poginulo 10 Britanaca.

22:25 – Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom zahtijeva neometan pristup mjestu pada putničkog zrakoplova kompanije Malaysia Airlines u Ukrajini. Kako javlja nizozemski NRC, UN je oštro osudio obaranje Boeinga 777, a za rezoluciju je glasala i Rusija koja je mogla, da je iskoristila pravo veta, blokirati njeno donošenje.

20.23 – Iako se tijela mogu identificirati u Ukrajini, prednost je da to učinimo u Nizozemskoj – kazao je nizozemski premijer Mark Rutte nakon što je danas postignut dogovor s ruskim separatistima o predaji tijela poginulih putnika na letu MH17 u Ukrajini. Rutte je kazao da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom koji mu je pojasnio da bi vlak u kojem se nalaze tijela 280 žrtava, a koji je predvečer krenuo iz Toreza, mogao putovati oko 12 sati do Harkova odakle će biti tijela biti prebačena u Nizozemsku.

19.15 – prema pisanju nizozemskog medija NOS, crne kutije iz oborenog zrakoplova večeras će biti prebačene iz Ukrajine u Maleziju. Informaciju je priopćio malezijski premijer Najib Razak dok su nizozemske vlasti kazale da će tijela žrtava biti prevežena u Nizozemsku.

U 20 sati ruski separatisti predat će nizozemskim istražiteljima dvije zabilješke leta. Ukrajinska vlada je pak popodne priopćila da su separatisti ”petljali” po tim zabilješkama. Dogovoreno je i da će pristup mjestu nesreće biti omogućen međunarodnom istraživačkom timu.

18.32 – Malezijski premijer postigao je dogovor s vođom ruskih separatista u Ukrajini koji će mu omogućiti pristup mjestu pada zrakoplova kompanije Malaysia Airlines, javlja AP.

17.30 – Američki predsjednik Barack Obama danas se u 17.20 sati izvanredno obratio javnosti te progovorio o trenutnom stanju o Ukrajini i detaljima istrage o padu malezijskog Boeinga 777.

– Prošla su četiri dana otkako su ruski separatisti oborili zrakoplov. Naša su srca slomljena kako sve više saznajemo o iznimnim životima onih koji su poginuli. Muškarci, žene i djeca ubijeni su iznenada. Naša srca su s njihovim obiteljima. Razgovarao sam s obiteljima i poznanicima poginulih iz cijeloga svijeta i svi su u šoku – kazao je Obama ispred Bijele kuće.

Govoreći o stanju u Ukrajini, Obama je istaknuo da je ”njegov i američki fokus na istrazi i na činjenici kako moraju doznati istinu”.

– Poslali smo timove, ali i druge su zemlje učinile isto. Moramo skupiti dokaze i sada trebamo potpuni pristup mjestu nesreće da bismo ih prikupili i transparentno obradili. Ukrajinski predsjednik proglasio je zonu oko mjesta pada zrakoplova ”neborbenom”, no ruski separatisti koji kontroliraju područje i dalje rade probleme. Onemogućavaju pristup bilo kome i pucaju kad se itko približi. Miču tijela i dokaze, a to postavlja pitanje: ”Što pokušavaju prikriti?”. To je uvreda za sve obitelji poginulih – kazao je američki predsjednik.

Obama je istaknuo i da Rusija ima direktan utjecaj na separatiste u Ukrajini koji su ruski državljani i koji kontroliraju područje.

– Ruski predsjednik rekao je da će pomoći i ja mu želim vjerovati. Nadam se da će osigurati neometan pristup mjestu nesreće, ali i istrazi. Ovo govorim i predsjedniku Putinu i ostalima: ”Želim naći diplomatsko rješenje za Ukrajinu i to je moj prioritet” – kazao je Obama i dodao da će se Rusija i separatisti, ako nastave s nepoštivanjem ukrajinskog suvreniteta, morati suočiti s posljedicama. Pozvao je Putina i separatiste da se povuku i pokušaju mirim putem riješiti nesuglasice s Ukrajinom.

– Sada je sve na Putinu. Obitelji zaslužuju pokopati svoje mrtve, a svijet zaslužuje istinu – okončao je javljanje uživo predsjednik Obama.

16.47 Ruske vlasti priopćile su da podaci o letovima govore kako je jedan ukrajinski vojni zrakoplov letio na udaljenosti od svega 5 kilometara od malezijskog Boeinga 777 neposredno prije njegova pada u četvrtak, javlja CNN.

13.12 Malaysia Airlines osigurala je financijsku pomoć za obitelji stradalih putnika u iznosu od oko 28 tisuća kuna, odnosno 5000 dolara, objavljeno je na njihovim stranicama.

“Prioritet nam je sada pomoći obiteljima pogođenima ovom tragedijom. Tvrtka će obiteljima stradalih putnika i članova posade osigurati hotelski smještaj, hranu i prijevoz, a svakoj obitelji dodijeljene su i osobe posebno uvježbane da obiteljima stradalih pruže emocionalnu i svaku drugu potrebnu pomoć. U Amsterdamu je 79 osoba dodijeljeno obiteljima, a u Kuala Lumpuru 43”, priopćeno je.

11.41 Tim nizozemskih istražitelja stigao je na željezničku stanicu u Torezu u oblasti Donjeck, gdje se nalaze tijela poginulih iz zrakoplova Malaysia Airlinesa, javlja The Telegraph. Dopisnik The Telegrapha izvijestio je da su tri nizozemska promatrača koja su rekla da predstavljaju međunarodnu ekipu forenzičara koja se nalazi u Kijevu i Harkivu pregledala tijela u improviziranoj mrtvačnici. Nakon toga krenuli su prema mjestu nesreće.

Pieter van Vliet, vođa nizozemskog tima, kazao je da se nadaju da će tijela uskoro odvesti na novu lokaciju, ali da ne može potvrditi gdje bi to moglo biti.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da bi nizozemske vlasti preferirale da se tijela poginulih radi identifikacije dovedu u Nizozemsku, javlja Reuters, a prenosi RT. Rutte je također dodao da se slaže s ruskim predsjednikom Putinom da crne kutije moraju na analizu u ICAO.

10.48 Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je kako je Kijev spreman dati kontrolu nad istragom zapadnjačkim partnerima koje će, moguće je, voditi stručnjaci iz Nizozemske, javlja RT. Jacenjuk je dodao da je Kijev spreman prevesti mrtva tijela u Amsterdam.

Putin: Nitko ne bi trebao upotrijebiti ovu tragediju za koristoljubive ciljeve

10.25 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je odgovorio na kritike, prenosi Yahoo News. Putin je izjavio kako Rusija čini sve moguće kako bi omogućila timu stručnjaka iz UN-ove agencije ICAO da istraži mjesto događaja. Također je kritizirao vlasti u Kijevu zbog ponovnog započinjanja borbi s proruskim pobunjenicima koji kontroliraju mjesto pada zrakoplova.

– Da borbe nisu ponovno započele 28. lipnja, ova tragedija ne bi se dogodila. Nitko ne bi trebao i nema pravo upotrijebiti ovu tragediju za takve koristoljubive ciljeve – izjavio je Putin.

Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a kasnije u ponedjeljak glasovati o rezoluciji radi zahtijevanja međunarodnog pristupa mjestu pada zrakoplova Malaysia Airlinesa, prenosi USA Today.

Pronađeno 272 tijela žrtava

9.45 U istočnoj Ukrajini pronađeno je još 21 tijelo žrtava stradalih u rušenju malezijskog zrakoplova, javlja AP, a prenosi Yahoo News.

Lokalni spasitelji u ponedjeljak ujutro sakupili su 21 tijelo i u crnim vrećama odložili ih uz cestu u Grabovu. Zasad nije poznato koliko brzo će se vreće s tijelima prevesti u vagone hladnjače koji se nalaze u gradu Torezu.

8.40 Prvi vlak u kojem se nalaze tijela žrtava srušenog zrakoplova Malaysia Airlinesa blokiraju ”teroristi”, izvijestila je ukrajinska vlada, javlja Sky News.

Ukrajinska vlada navodi da je vlak ”zapeo” na stanici u gradu Torezu. Također navodi da su spasioci u području pada srušenog aviona pronašli 251 tijelo žrtava i 86 dijelova tijela. Drugi vlak s vagonima hladnjačama stigao je u to područje.

Reuters javlja da istražitelji agencije UN-a, koji su u Ukrajinu stigli kako bi proveli istragu o padu zrakoplova, ne mogu do mjesta nesreće zbog sigurnosnih problema.

Visoki izvor iz Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO), koja ima sjedište u Montrealu, izjavio je u nedjelju za Reuters da dvojica istražitelja u Ukrajini nisu mogla doći ni do mjesta nesreće ni do podataka o letu.

Abbott zabrinut

Australski premijer Tony Abbott izrazio je duboku zabrinutost zbog toga što proruski pobunjenici kontroliraju mjesto nesreće, prenosi The Telegraph. Za istragu mjesta pada srušenog zrakoplova rekao je da više izgleda kao čišćenje vrta nego kao forenzička istraga.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar