Željko Rogić: “Nemoćan sam u pitanju praznih hodnika tijekom ljeta, tada su svi na godišnjem!”

Općinski sud u Zadru u prvih pola godine u plusu je s riješenim predmetima za gotovo dvije i pol tisuće. To znači da je za toliko više riješenih od pristiglih predmeta. S time se pred novinarima pohvalio predsjednik suda Željko Rogić.

No, Rogić je nezadovoljan činjenicom da suci kaznenoga odjela u samo četiri mjeseca prebace propisanu normu, pa ostalih osam ne bi trebali gotovo ništa raditi. Osim toga, kako je rekao, nemoćan je išta učiniti da sudski hodnici tijekom tri ljetna mjeseca ne budu prazni, jer su gotovo svi na godišnjem. Unatoč tome Općinski sud je u plusu u prvih pola godine. U tom razdoblju zaprimili su 17 i pol tisuća predmeta, a riješili gotovo 20 tisuća.

Predsjednik suda posebno je zadovoljan parničnim i zemljišno-knjižnim odjelom, dok bi kazneni mogao povući i više. No, tada bi kazneni suci umjesto prebacivanja trostruke norme, mogli riješiti i pet puta više predmeta nego što im je ministarstvo propisalo. Sada normu prebace i u prva četiri mjeseca.

Za sve su krivi ministarstvo pravosuđa i Vrhovni sud koji su im takvu normu i propisali, kaže Rogić, koji ih je na to i upozorio.

Upozorava i na to da su u ljetnim mjesecima sudski hodnici prazni. Zato bi najradije da može na bilo koji način utjecati na to da radi barem trećina djelatnika. Kad već suci nisu neradnici i premašuju svoje norme, kriv je očito zakon koji im to omogućuje. Zato će barem preko ljeta sudske hodnike popunjavati 52-dvoje Mrsićevih pripravnika, koje je Rogić uspio zaposliti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...