Hakeri upali u JPMorgan i još četiri američke banke

Investicijska banka JPMorgan Chase i još četiri američke banke našle su se na meti internetskih hakerskih napada. Hakeri su upali u sustave banaka, preuzimajući goleme količine podataka, uključujući one o prijavama na internetsko bankarstvo i štednim računima klijenata. Istražitelji i stručnjaci za sigurnost procjenjuju da su posrijedi vrlo sofisticirani napadi, napredniji od uobičajenih hakerskih upada, no motivi još nisu jasni – nije otkriveno je li posrijedi pokušaj pljačke ili skupljanje podataka u sklopu špijunaže. U JPMorganu, naime, nisu primijetili nikakve pronevjere ili prijevare.

Obrana prioritet vlade

– Tvrtke naše veličine na žalost su izložene internetskim napadima gotovo svaki dan. Imamo brojne razine obrane od prijetnji i kontinuirano nadziremo razinu prijetnje – izjavila je glasnogovornica JPMorgana Patricia Wexler, premda nije potvrdila aktualni napad.

Kako prenose New York Times i BBC, u istragu se uključio i FBI koji je angažirao brojne tvrtke za sigurnost, jer je obrana od internetskih napada jedan od prioriteta vlade SAD-a.

Bloomberg, koji je prvi izvijestio o upadima, navodi da postoje indicije kako su posrijedi ruski hakeri, no to još nitko nije potvrdio, a geografsko je porijeklo napadača vrlo osjetljivo pitanje zbog situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Hakerskih upada nije pošteđen ni hrvatski bankarski sustav. Početkom godine organizirana je skupina “zarazila” računala klijenata, uglavnom poslovnih korisnika koji se služe USB uređajima za pristup internetskom bankarstvu. Banke, HUB i HNB konstantno su upozoravali na sigurnosne mjere, a u slučajevima napada banke su deaktivirale usluge internetskog bankarstva.

Uspjelo 10 posto upada

– Internetsko bankarstvo koristi se u hrvatskom bankarstvu jako dugo i iskustva s njegovom sigurnošću donedavno su bila odlična. Zabilježene problematične transakcije ne upućuju na ozbiljnu prijetnju sigurnosti ovog kanala, a opseg nastale štete ne ugrožava profitabilnost platno-prometnih proizvoda – ustvrdili su tada u HNB-u te nam otkrili da su hakeri uspjeli u oko 10 posto napada i u mjesec nada napravili štetu od oko 1,5 milijuna kuna. Najavili su i da će odrediti daljnje mjere za povećanje sigurnosti internetskih plaćanja u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...