Zahvla Srbiji i Crnoj Gori: Dogodio se najstrašniji incident u našoj povijesti

Hrvatski kontrolori leta zahvalili su se Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zbog toga što su 30. srpnja preuzeli kontroliranje hrvatskog zračnog prometa kada je zbog nevremena nestalo struje na radarskom sustavu, priopćila je SMATSA.

“U srijedu, 30. srpnja, dogodio se najgori i najstrašniji incident u kratkoj povijesti hrvatske kontrole letenja. Došlo je do velikog prekida u opskrbi električnom energijom na svim jedinicama za napajanje strujom koji je za posljedicu imao gubitak jedinog oruđa koje je potrebno kontrolorima letenja: radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama”, piše u hrvatskoj zahvali srpskim kontrolorima leta.

“Tog, ne tako opterećenog dana i sata tijekom naše dnevne rutine, imali smo 119 preleta i 8 otvorenih sektora! Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore!! Možete li zamisliti?!”, piše dalje u zahvali te se dodaje da je tih 35 minuta dok pomoć iz Srbije nije raščistila nebo iznad Hrvatske za većinu kontrolora bile “najšokantnije i nagroznije minute u njihovim karijerama”.

“Veliko hvala svima vama”, stoji u zaključku pisma koje su potpisali predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja Nataša Sumirat Adikusumah i predsjednik Hrvatske udruge kontrolora leta Željko Oreški.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...