Zadarski nadbiskup darovat će grkokatolicima dio mumificiranog tijela Sv. Šimuna

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić će u samo četiri godine drugi put darovati dio tijela svetog Šimuna, koji se u neraspadnutom stanju u Zadru čuva od 1273. godine. Od mumificiranog tijela koje se nalazi u zlatnoj škrinji u crkvi sv. Šime, dio kosti koju su forenzičari uzeli sa svečeve desne potkoljenice duljine oko pet centimetara, mons. Puljić je u listopadu 2010. godine predao metropolitu Jordana Teofilaktu, koji je relikviju odnio u Jeruzalem. Pravoslavci su, duboko zahvalni, ovaj događaj ocijenili prvorazrednim u smislu jačanja suradnje katolika i pravoslavaca.

Za nekoliko dana će dio tijela sveca Šimuna, pak, biti predan Križevačkoj eparhiji, dakle Grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Vladika iz Križevaca Nikola Kekić u povodu toga došao je u subotu u Zadar. S njim su došli i hodočasnici, grkokatolički vjernici iz Zagreba, Križevaca, Jastrebarskog i Žumberka, a vladika Kekić je u crkvi sv. Šime, pred otvorenom rakom sveca, predvodio svečanu arhijerejsku liturgiju na kojoj je pjevao i katedralni zbor iz Križevaca.

– Na traženje grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj, konkretno grkokatoličke župe Jastrebarsko, Zadarska nadbiskupija odlučila je darovati za potrebe te crkve relikviju, djelić tijela svetoga Šimuna. U subotu je u svetištu sv. Šime u Zadru održana svečana arhijerejska liturgija sv. Ivana zlatoustoga. To u bizantsko-slavenskom obredu znači svečana biskupska sveta misa, koju je predvodio vladika križevački Nikola Kekić, a povod je hodočašće grkokatolika relikviji svetog Šimuna u Zadru, naveo je Livio Marijan, Zadranin koji je prije nekoliko mjeseci postao podđakon Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj i kancelar Križevačke eparhije.

Marijan je prethodno niz godina bio službenik Zadarske nadbiskupije, “civil”, osobito poznat po istraživanju i poznavanju starohrvatskoga glagoljaškog pjevanja.

Dio tijela sv. Šimuna, jednog od četiriju zadarskih sveca zaštitnika, mons. Puljić će grkokatoličkom izaslanstvu predati 21. rujna, a relikvija će biti odnesena u novoizgrađenu grkokatoličku crkvu u Jastrebarskom. Misa i hodočašće grkokatolika u subotu u Zadru organizirani su kao priprema za veliki događaj prijenosa moći sv. Šimuna u grkokatoličku župnu crkvu Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...