Cestitka_Uskrs

“Ne damo naše autoceste”: Očekujemo preko 500.000 potpisa

Inicijativa “Ne damo naše autoceste” na konferenciji za novinare objavila preliminarni broj obrađenih potpisa građana, prikupljenih radi raspisivanja referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Predstavnici inicijative Mijat Stanić i Teodor Celakoski kazali su kako je inicijativa u dva tjedna uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta.

– Spasili smo autoceste, prikupili smo dovoljan broj potpisa, kazao je Mijat Stanić. Teo Celakoski kazao je da je dosad obrađeno 487.612 potpisa te da očekuju preko pola milijuna potpisa.

Podsjetimo, potpisi za referendum protiv monetizacije autocesta skupljali su se od 11. do 25. listopada.

Protivnici monetizacije tvrdili su da Vlada privatnom koncesionaru u ruke predaje prihod od 80 milijardi kuna, kroz 40 godina na koliko bi autoceste išle u koncesiju.

Vlada je pak odgovarala da HAC i ARZ, državne firme koje upravljaju autocestama, imaju četiri milijarde eura duga koje ne mogu servisirati. Zbog toga je plan države bio na monetizaciji zaraditi tri milijarde eura.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da se proces davanja autocesta pod koncesiju nastavlja dalje, a da će o mogućem referendumu odlučivati Ustavni sud.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...