Ovo su najveći neprijatelji imuniteta! Pobijedite ih i dočekajte zimu

Da bismo bili što zdraviji tijekom zimskih mjeseci, valja ojačatiimunitet.

Prehlade, virusne upale, gripa i različite vrste infekcija i kožnih oboljenja mogu se izbjeći ili tijek bolesti ublažiti ako organizam kvalitetno pripremimo – konzumiranjem zdrave hrane, redovitim kretanjem, izbjegavanjem cigareta i alkohola, promjenom uobičajenih, loših životnih navika… i izbjegavanjem stresa!

– Mnogi su primijetili da lakše obole od neke infekcije u razdobljima kad se nalaze u stanju psihičkog stresa. Kad mozak detektira stresnu okolnost, dolazi do niza procesa koji rezultiraju lučenjem stresnih hormona. Oni u početku, nakratko, podižu imunitet, ali na srednji i dulji rok oslabljuju imune stanice. Upravo su ti hormoni ponajviše krivi za snižen imunitet i ranjivost na širok spektar bolesti, od krvožilnih i probavnih do karcinoma i demencije – naglašava dr. med. Milan Mazalin, specijalist opće medicine.

Veliki problem je i visokokalorična prehrana, često siromašna proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga, valja iskoristiti obilje svježeg voća i povrća koje nam se u ovom dijelu godine nudi te konzumirati meso i ribu.

– Nedovoljna fizička aktivnost loše će utjecati na imunosustav, ali loše će djelovati i pretjerani fizički napori i iscrpljivanje organizma te nedostatak odmora i sna – podsjeća dr. Mazalin.

Uz dovoljno sna i odmaranja, jedan od najboljih pomagača u podizanju imuniteta je vitamin C. Ako ga ima dovoljno, gotovo sve stanice u organizmu dobivaju njegovupotporu. Ne treba zaboraviti ni beta-glukan, dugolančani polisaharid koji ima nevjerojatno svojstvo aktivacije imunosustava, a savršeni branitelji našeg organizma su cink i željezo. Imunitet možemo podignuti i pijenjem dovoljne količine vode, a pravi pomagači mogu biti i različita eterična ulja.

Ulje eukaliptusa, lavande, limuna, sandalovine ili peperminta djelovat će antiseptički, kamilice umirujuće, a bosiljka energizirajuće. U akciju “podizanja imuniteta” svakako treba uključiti i češnjak, prirodni antibiotik koji uspješno brani organizam od različitih bolesti.

Neprijatelji imuniteta

1. Imunitet može oslabjeti i zbog prevelikog unosa šećera u organizam. Zato treba izbjegavati slatka gazirana pića, kavu sa šećerom, prekomjerno konzumiranje slatkog

2. Istraživanja su pokazala kako imunitet pada i zbog samačkog načina života ili povlačenja u sebe. Recept je jasan – družite se!

3. I prekomjerna tjelesna težina ugrožava imunitet. Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazali su kako smo sve deblji. Debljina prijeti svim dobnim skupinama!

4. Duhanski dim i konzumiranje alkohola i te kako su veliki neprijatelji našeg organizma, stoga ta dva mračna poroka treba potpuno izbaciti iz naše svakodnevice. Prve dobrobiti osjetit će se jako brzo

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...