Siromašna hrvatska obitelj u Australiji zaradila milijardu dolara

Od golorukih siromaha do milijardera – tako ukratko glasi životna priča jedne od najbogatijih australskih obitelji čiji je začetnikKolombo Perich daleke 1938. emigrirao iz Hrvatske. Njegovi sinovi Ron i Tony naslijedili su obiteljsko carstvo stvoreno uzgojem voća i povrća te prodavanjem na tržnici. Danas su ponosni vlasnici 12.500 zemljišta u zapadnom Sydneyju, 50 posto udjela u Narellan Town Centru te 1100 hektara gradskog projekta Oran Park.

Iako žive samozatajno, Tony Perich nedavno je u intervjuu The Australianu nazvanom ‘Kako su Perichi koji su prodavali povrće na tržnici postali milijunaši’ otkrio kako je obitelj vrijednim radom i upornošću stekla pozamašan imetak. Njegov otac Kolombo Perić upoznao je suprugu Juliju na brodu kojim je doputovao u Australiju. Ondje je prezime promijenio u Perich i kod Sydneya napravio mali vrt te započeo s uzgojem voća i povrća. Novine podsjećaju da su baš Hrvati bili pioniri u prodaji voća i povrća na tržnicama, a ne Grci ili Talijani, kao što misli većina Australaca.

Perichi su se družili s ostalim hrvatskim obiteljima koje su si međusobno pomagale. Ubrzo je Kolombo proizvodnju proširio na mliječne proizvode te stvorio malu i uspješnu farmu. Nju su naslijedili njegovi sinovi koji su od mljekarstva napravili pravi biznis i zgrnuli milijune.

– Naš je um poput vrta. Ako u njega ništa ne posadimo, ništa ni ne iznikne, misao je koju si je Tony zapisao davnih dana i koja ga inspirira i danas. Braća nisu zaboravila velikodušnost australskih vlasti prema njihovu ocu. Stoga i danas sponzoriraju različite događaje i daruju novac potrebitima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...