Bolnice će kupiti lijekove koje je proizveo Imunološki zavod

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u četvrtak je na redovnoj sjednici za sve Kliničke bolničke centre i Kliničke bolnice utvrdilo dodatna sredstva za nabavu pojedinih lijekova Imunološkog zavoda u maksimalnom iznosu od 8,77 milijuna kuna. Radi se o lijekovima čija se vrijednost procjenjuje na 11 milijuna kuna.

Odluka je rezultat sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja i HZZO-a koji su u srijedu zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i bolnicama uspjeli naći rješenje za pomoć Imunološkom zavodu kako bi se počeli kupovati njihovi lijekovi za koje je nedavno izdana potvrda ispravnosti.

Te lijekove Imunološki je proizveo u trenutku kad je izgubio proizvodnu dozvolu. S obzirom na to da su vjerovali da će im se dozvola obnoviti proizveli su znatne količine albumina i imunoglobulina, lijekova koji se rade iz krvne plazme. No dozvolu na kraju ipak nisu dobili i na skladištu su bili više od godinu dana.

Sredstvima od lijekova koje kupe bolnice radnicima bi se trebale isplatiti plaćekoje nisu dobili od kolovoza.

172 radnika Imunološkog zavoda od 20. listopada svakog dana štrajka po jedan sat u znak protesta.

Ljudi više nemaju čime doći na posao. Gotovo četiri plaće nisu stigle i neki dolaze doslovce gladni. Uz ovo Imunološkom treba konkretno rješenje, kredit kako bi mogli nastaviti proizvoditi i sami sebe financirati, rekla je Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica u Imunološkom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...