Vesna Sabolić ispred ŽO HNS-a: “U Zadru Mjesni odbori nisu na usluzi građanima!”

Na konferenciji za novinare Županijske organizacije HNS-a Zadarske županije na kojoj su sudjelovati saborski zastupnici Goran Beus Richemberg, Srđan Gjurković i Vesna Sabolić te predsjednik Gradske organizacije HNS-a Josip Mikelić, istaknuta je važnost aktualnih izbora za Vijeća MO, preferencijalnog glasovanja, odnosno važnost neposrednog kontakta svakog građanina s predstavnicima vijeća u njihovim MO te odabir odgovornih osoba imenom i prezimenom neovisno kojoj političkoj opciji pripada.

– Danas Mjesni odbori u Zadru ne funkcioniraju i nisu na usluzi građanima zbog HDZ-ove politike ustroja Mjesnih odbora. Oni su razjedinili građane Zadra.  Naime, imamo veliki broj Mjesnih odbora koji se drastično razlikuju po broju stanovnika, pa za jedno mjestu u Mjesnom odboru Bili Brig treba dobiti 1.000 glasova, a u Brguljama svega 13. Time se krši ustavno pravo na jednakost svih glasova: kazala je predsjednica županijske organizacije HNS-a Vesna Sabolić pozivajući građane da izađu u što većem broju na skorašnje izbore za Mjesne odbore koji će se održati 16. studenoga.

Koalicija SDP-HNS-HSLS-DSU izlazi na izbore u 25 Mjesnih odbora, od 37 koliko ih je na području Grada Zadra

Treba birati građane koji će imati hrabrosti okupiti oko sebe ljude koji će od Gradske uprave zatražiti ono što je njihovo zakonsko pravo. Mjesni odbori ne funkcioniraju upravo zato što su napravljeni tako da su tamo gdje je HDZ-ovo biračko tijelo  mjesni odbori i u malim mjestima s istim statusom kao i u velikim. To je pitanje koje moramo razriješiti u suradnji s našim koalicijskim partnerima. Kada dobijemo izbore u većem broju Mjesnih odbora tek onda ćemo moći utjecati na odluke gradonačelnika, gradskog vijeća i poboljšati život svih građana. Pravo na jednakost glasa svakog građana je narušena jer mjesni odbori imaju jednaka ovlaštenja bez obzira na veličinu. To svakako treba mijenjati, a vjerujem da ova koalicija ima ljude koji će biti prepoznati. Preferirajte ljude koje poznajete, istaknula je Sabolić.

Na konferenciji za novinare ukazano je kako bi se sredstva prikupljena od legalizacije trebala upotrijebiti upravo na području lokalne samouprave, odnosno MO.

– Građani se namjerno odguruju iz politike posebno na razini mjesnog upravljanja. To se događa  kako bi se moglo koncentrirano i centralizirano upravljati financijskim sredstvima. Svi građani plaćaju doprinos i jednako tako imaju pravo da im se vrati dio tih ulaganja. Upravo zbog toga su u devedesetima namjerno uništene Mjesne zajednice koje su bile najvrijedniji sustav u karikama koje mogu odlučivati, zaključio je Beus Richembergh dodajući kako, upravo zbog tih manjkavosti, treba početi što prije raditi na Zakonu o mjesnom samoupravljanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...