Doznajte kako će trgovine i trgovački lanci raditi tijekom nadolazećih božićnih blagdana

Sindikat trgovaca Hrvatske zatražio je da se za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u skladu sa zakonom ograniči radno vrijeme radnicima u trgovini.

Sindikat u priopćenju upozorava da država mora provoditi svoje propise, a sankcionirati one koji ih krše, te ne smije dopustiti nasilje nad prodavačima kojima se, protivno zakonu, produžuje radno vrijeme kako bi poslodavci dodatno zaradili.

Blagdani koji svima počinju 24. prosinca, a traju do 6. siječnja, trgovcima su najstresnije razdoblje u godini”, ističe sindikat jer prodavači nakon završetka radnog vremena odrađuju još dio posla koji ostaje neevidentiran i neplaćen. Hrvatska ima liberalno radno vrijeme u trgovini od 0 do 24 sata. Pritom radimo puno duže, a zarađujemo puno manje od uređene Europe, tvrdi sindikat.

Ipak, čini se kako za radnike niti tijekom nadolazećih praznika neće biti odmora. Naime, sudeći prema radnim vremenima objavljenim na internetu, većina velikih trgovina u Hrvatskoj radit će čak i do ponoći.

Konzum će na Badnjak raditi do 16 sati, kao i Kaufland, dok će Lidl, Interspar i Plodine raditi do 18 sati.

Super Konzum će od 21. do 23. prosinca raditi čak do ponoći, Kaufland će raditi po uobičajenom radnom vremenu – do 23 sata, kao i Lidl te Billa.

Iako neće raditi na sam dan Božića, Kaufland i Plodine radit će 26. prosinca do 16, odnosno do 18 sati, dok će Lidlove trgovine 26. prosinca biti zatvorene.

Baumax će na Badnjak raditi do 17 sati, a 25. i 26. bit će zatvoren.

Supernova će na Badnjak raditi do 15 sati a zatvorena vrata ovog trgovačkog centra dočekat će vas 25. i 26. prosinca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...