Prof. Lenkić Pilko: “Ravnatelj Paštar bi na papiru nacrtao crnu mrlju i pitao me što vidim. Rekao je da ne znam brojati do pet!”

Profesorica fizike Jelena Lenkić Pilko u srednjoj  Poljoprivrednu, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića nakon dvije godine borbe pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru od lipnja ove godine postala je prva profesorica u RH koja je uspjela dobiti pravomoćnu presudu za mobbing u hrvatskom školstvu, odnosno protiv škole u kojoj radi.

Prof. Lenkić Pilko je tužila srednju školu Stanka Ožanića u Zadru zbog postupaka njenog bivšeg ravnatelja Ivana Paštara koji ju je u razdoblju od lipnja do srpnja 2012. godine u više navrata za vrijeme radnog vremena uznemiravao, omalovažavao i vrijeđao. Osim pobjede nad sustavom prof. Lennkić Pilko je presudom dobila i naknadu za štetu u iznosu od 10 tisuća kuna  i to zbog povrede prava osobnosti na dostojanstvo, ugled i čast.

– Od strane nadređenog bivšeg ravnatelja Ivana Paštara bila sam podvrgnuta verbalnim napadima, prijetnjama, usađivanjem straha na autonomiju profesora, pritiscima pri zaključivanju ocjena. Bio je sporan jedan razred veterinarskih tehničara koji je brojio 34 učenika, a negativno je bilo ocjenjenih 30-ak posto učenika. Pristisak ravnatelja Paštara bio je usmjeren na samo jednog učenika. U lipnju 2012. godine tražio je da mu se zaključi pozitivna ocjena, iako za to nije bilo nikakve osnove. Bilo je to ujedno i vrijeme izbora za novog ravnatelja škole, a roditelj učenika kojem je trebalo promiijeniti negativnu ocjenu bio je predstavnik roditelja u sedmočlanom školskom vijeću, tijelu koje bira novog ravnatelja. Njegov je glas odlučivao o izboru novog ravnatelja. Dakle, od mene se tražilo da promijenim zaključnu ocjenu na što sam ja rekla ne, istaknula je prof. Pilko.

Ravnatelj Paštar nakon toga je u medijima  izjavljivao kako je prof. Lenkić Pilko prilikom zaključivanja ocjena napravila niz pogrešaka, suprotno pravilniku o ocjenjivanju učenika. Praktički je javno optužio i presudi za nešto što nije napravila, što je uostalom kasnije potvrdila i inspekcija Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta.

Cijela priča je završila u medijima gdje su se pisale laži. Naravno, i tada sam dala izjavu kako bi obraniila dostojanstvo. čast i ugled što sam u konačnici i uspjela.  Nakon što je sve završilo u medijima na sjednici 21. lipnja, ravnatelj Ivan Paštar me počeo vrijeđati imenom i prezimenom, kazujući da sam arogantna, bahata, da ne znam raditi svoj posao, da ne znam brojati do pet, itd. To vrijeđanje je išlo do takvih nekakvih razmjera da bi na papiru A4 formata nacrtao crnu mrlju i pitao me što vidim. To je radio u nekoliko navrata da bi mi na kraju i kazao kako sam ja crna mrlja školekazala  je za Radio Zadar prof. Lenkić Pilko.

Kaže kako joj je bilo teško, radila je u mučnoj atmosferi, ali je uspjela smoći hrabrosti ostati profesionalna, međutim, priznaje da je doživjele šok. U cijeloj priči imala je podršku samo pet kolegica koje su svjedočile onome što se u školi događalo.

– Taj šok je rezultirao time da sam završila i na Hitnoj pomoći. To se dogodilo kada su me poslije Sjednice ispred škole dočekali mediji. Pomogla mi je kolegica koja se u tom trenutku našla iza mene te me odvela potražiti liječničku pomoć, nakon čega sam otišla na bolovanje. No, tu nije bio kraj. Za vrijeme bolovanja u roku tri dana sam svaki dan dobila po jedno pismo od strane bivšeg ravnatelja Paštara gdje mi je u jednom napisao opomenu zbog neizvršavanja svojih radnih obveza, zatim pretposlijednju opomenu pred otkaz te posljednju opomenu pred otkaz. On nigdje nije navodio da sam ja napravila neku povredu iz radnog odnosa. to je sve bilo na osobnoj razini da bi me se dalje uznemiravalo. Bez Sindikata bi ta borba bila puno teža. Imala sam pravnu pomoć. Paštar mi je poslao i četvrto pismo dva dana prije odlaska u mirovinu u kojem me je i dalje vrijeđao na osobnoj razini. Kada sam sve to čitala pitala sam se kako netko takav uopće može voditi jednu odgojno-obrazovnu ustanovu i pisati takvo što. Imala sam podršku pet kolegica koje su o svemu svjedočile jer su kroz svoj radni vijek isto osjetile taj mobbing, ali nisu znale kako se tome oduprijeti, dok je većina šutjela jer su se bojali. No, najbitnije je sada da cijela hrvatska javnost zna kako se možemo boriti s tim te da možemo ići protiv sustava. Za to treba jako puno hrabrosti, ostavljati pisane dokaze te svjedoci. Jako je bitno da ljudi koji to vide ne šute kako bi se neke stvari u Hrvatskoj konačno počele mijenjati, zaključila je Lenkić Pilko.

Zbog svega prof. Lenkić Pilko se na savjet sindikata odlučila za podizanje tužbe protiv škole, jer tako nalažu hrvatski zakoni i svojom borbom pokazala kako je pravda ipak dostižna.Za novu ravnateljicu škole izabrana je prof. Jelena Gulan. Prof. Lenkić se na posao vratila u kolovozu 2012. godine te i danas radi u istoj školi.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...