U potrazi za novim dioničarima: Hoćete li investirati u Tankersku plovidbu?

Najveći hrvatski brodar Tankerska plovidba početkom 2015. kreće u javnu ponudu dionica kojom planira prikupiti 40 milijuna dolara svježeg kapitala.

Premda trendovi na domaćem tržištu kapitala nisu obećavajući, u Tankerskoj plovidbi vjeruju da će ulagači prepoznati dobru investicijsku priču.

Investitorima će biti ponuđene dionice kompanije Tankerska Next Generation (TNG), tvrtke kćeri Tankerske plovidbe u koju je izdvojeno poslovanje tankera što se bave prijevozom naftnih derivata.

Prema riječima Marija Pavića, direktora Tankerske plovidbe, ovaj segment ima dobru perspektivu jer brodovi trenutno posluju profitabilno, a analitičari očekuju nastavak povoljnih trendova.

U floti Tankerske Next Generation plovit će postojeći tankeri iz flote Tankerske plovidbe – Velebit i Vinjerac – kao i tanker Dalmacija, a on se trenutno gradi u Koreji i bit će isporučen sljedeće godine.

Prikupljenim kapitalom u IPO-u Tankerska namjerava povećati postojeću flotu i zadržati vlasničku kontrolu. ‘Planiramo upravljati flotom od šest ekotankera, pri čemu Tankerska, kao strateški partner, želi zadržati većinski udjel u vlasništvu’, pojašnjava Pavić.

Naglašava da je IPO izdvojene tvrtke najbolji model prikupljanja svježeg kapitala s obzirom na to da je Tankerska plovidba u većinskom vlasništvu zaklade koja upravlja tvrtkom u korist zaposlenika kroz program ESOP.

Naime zbog zatvorene vlasničke strukture matična tvrtka ne može upisivati novi kapital i izdavati nove dionice, stoga u Tankerskoj planiraju izravno ulaganje vanjskih ulagača u društvo osigurati kroz nova trgovačka društva unutar grupe koja će kotirati na burzama.

‘Prodajom novih dionica planiramo prikupiti 40 milijuna dolara’, otkriva Pavić, očekujući odaziv širokog kruga ulagača te najavljujući isplatu većine buduće dobiti TNG-a dioničarima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...