Za terenski rad patronažnim sestrama stiže novi alat – tablet

Sljedeći mjesec u realizaciju će krenuti projektinformatizacije patronažne djelatnosti, prvo na poplavljenim područjima u nadležnosti Doma zdravlja Vukovarsko-srijemske županije. Patronažne sestre u radu će koristiti mobilne uređaje – tablete i podatke o pacijentima koje obilaze unositi u sustav zdravstvene zaštite koji ih povezuje s ordinacijama primarne zdravstvene zaštite (obiteljski liječnik, ginekolog, pedijatar, kućna njega), zdravstvenim ustanovama (sekundarne i tercijarne razine), HZZO-om i Zavodom za javno zdravstvo.

Kraj kartoteka na papiru

– Više neće biti višestrukog prepisivanja podataka. Patronažna će sestra osim evidencije svog rada moći unositi i prosljeđivati vrijedne medicinske podatke, kao na primjer učitati mjerenja šećera, krvnog tlaka, spirometra te imati mogućnost slikati promjene na pacijentovoj koži, madeže, dekubituse i sl. A potom te slike proslijediti izabranom liječniku. Otvara se novo poglavlje u brizi za pacijente i brzini pružanja zdravstvene skrbi – objašnjavaju u HZZO-u. Nacionalni projekt financira HAKOM kroz sustav potpora.

Osuvremenjivanje službe pozdravljaju i u Udruzi patronažnih sestara.

– Informatizacija nam otvara put za kvalitetniju komunikaciju i intervenciju. Primjerice, patronažna će sestra sada, uoči li pri posjetu obitelji s novorođenčetom da pupak bebe ne zarasta kako treba, to slikati i sliku odmah poslati u sustav, kako bi pedijatar vidio treba li majka dovesti dijete u ordinaciju ili joj je dovoljno dati savjet. Isto tako, uputi li patronažna sestra pacijenta na Hitnu, njegov će obiteljski liječnik jasno vidjeti zbog čega – kažeSuza Valenčak, predsjednica Hrvatske udruge patronažnih sestara.

Danas se još uvijek vode papirnate kartoteke kućanstava i pacijenata, prepisuju se osobna mjerenja pacijenata, pravovremena je informacija nedostupna, izvještavanje upitno, podaci nestrukturirani, a patronaža nije povezana s ostalim sudionicima zdravstvenog sustava.

Mobilno zdravlje

Informatizacija će donijeti jedinstveno i jednoobrazno prikupljanje podataka, standardizaciju postupaka u patronažnoj djelatnosti, povećanje kvalitete i učinkovitosti patronažne skrbi, mogućnosti praćenja podataka u svrhu prevencije bolesti, osiguranje strogo kontroliranog pristupa podacima na području cijele RH, smanjenje troškova zdravstvenog sustava, unapređenje postojećih poslovnih procesa i omogućavanje praćenja novih procesa.

Sustav je koncipiran tako da se u budućnosti može povezati sa sustavima njege u kući, fizikalnom terapijom u kući, mobilnim zdravljem, portalom za pacijente. Tijekom sljedeće godine većina patronažnih sestara trebala bi biti opremljena mobilnim uređajima kako bi informatizacija zaživjela u punom obimu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...