Kapović dogovorio prezentaciju na sajmu u Beogradu te gastro party ugostitelja Zadarske županije u restoranu “Milošev konak“

Dogovor za drugi uzastopni nastup i prezentaciju otoka Vira na međunarodnom turističkom sajmu u Beogradu, prezentacija i organiziranje cocktail partyja na proljeće ove godine u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske na Dedinju te gastro party na kojem bi ugostitelji iz Zadarske županije predstavljali dalmatinsku gastronomsku ponudu u jednom od najekskluzivnijih beogradskih restorana “Milošev konak“, rezultati su četverodnevnog radnog boravka načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića u Beogradu.

Načelnik Kapović boravio je u glavnom gradu Srbije od 12. do 15. siječnja i na sastanku s veleposlanikom RH Gordanom Markotićem i savjetnicom Veleposlanstva za gospodarstvo, dogovorio druženje, nastup i prezentaciju otoka Vira na velikom međunarodnom turističkom sajmu u Beogradu od 19. do 22. veljače 2015. godine, kao i proljetni cocktail party u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske na Dedinju za predstavnike medija, gospodarstva, kulture i estrade Beograda i cijele Srbije.

Uz to, Virani će i organizirati gastro party s gostovanjem ugostitelja Zadarske županije u ekskluzivnom restoranu “Milošev konak“ vlasnika Živka Šarića, Zadranina koji živi i radi u Beogradu i koji će pružiti svu potrebnu logistiku.

Dogovorena je i medijsko-marketinška suradnja s nacionalnim srpskim televizijskim kućama Happy TV i TV Pink te lokalnim televizijama TV Studio B i BN TV, koji se preko kabelskih operatera gledaju na prostorima Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Također je načelnik Kapović imao sastanak s najvećom srpskom televizijskom zvijezdom informativnog programa Milomirom Marićem, autorom emisija “Goli život“ i “Ćirilica“ koji su nacionalno najgledaniji talk show programi u produkciji Happy TV-a. Sastanak je završio pozivom načelnika Kapovića da Marić kao najveća televizijska zvijezda posjeti otok te bude virski gost, što je Marić s velikim zadovoljstvom i prihvatio.

Tijekom boravka u Beogradu načelnik Kapović gostovao je na televiziji BN i u emisiji “Prostor“, koja se bavi putovanjima i turističkim destinacijama, gdje je predstavio otok Vir.

– Uspješna prošlogodišnja prezentacija Vira u Beogradu uzrokovala je porast dolazaka i noćenja srpskih turista na Vir za oko 40%, a to je najveći porast koji smo zabilježili među deset najznačajnijih virskih turističkih tržišta. Iako nije riječ o nominalno velikim brojkama, rast je značajan i ukazuje na potencijal koji imamo na srpskom tržištu. Prije svega zainteresirani smo za turističko tržište Beograda i okolice koji imaju oko dva milijuna stanovnika te tržište Novog Sada i Subotice, odnosno Vojvodine, također s oko dva milijuna stanovnika – kazao je Kapović za BN TV ističući još gostoljubivost, dostupnost, blizinu i turističku ponudu otoka te nedostatak jezične barijere kao značajne turističke prednosti Vira.

Kada se na proljeće ove godine bude organizirao cocktail party za izabrane predstavnike beogradskih i srpskih medija te predstavnike gospodarstva, kulture i estrade, bit će to u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske na Dedinju. Jedinstvenost i privlačnost lokacije veleposlanstva sadržana je činjenici kako se nalazi u rezidencijalnom dijelu Dedinja. Riječ je o otmjenom i ekskluzivnom stambenom naselju u Beogradu koje jednim dijelom leži na polovici Topčiderskog brda, a na njemu se nalaze brojne vile te jednim dijelom i rezidencije nekih veleposlanstava. Na Dedinju se nalazi Muzej “25. Maj“ i “Kuća cvijeća“, a u obližnjem Senjaku i Muzej afričke umetnosti koji ima jednu od najvećih kolekcija u Europi.

Restoran “Milošev konak“ koji će ugostiti gastro party ugostitelja Zadarske županije, u srpskoj gastro literaturi navodi se kao mjesto vrhunskog gastronomskog užitka, izuzetne lokacije i povijesnog značaja. Sagradio ga je za vlastite potrebe knez Miloš Obrenović 1834. godine u Topčiderskom parku, tri godine nakon što je na istom mjestu podigao konak za svoju djecu i suprugu, današnji povijesni i muzejski prostor, i to nakon što je Srbija dobila autonomni status u okviru Osmanskog carstva, a sâm knez Miloš nasljedno kneževsko dostojanstvo.

Restoran “Milošev konak“ vlasnika Zadranina Živka Šarića osvojio je, među ostalim, “Veliku zlatnu medalju“ na novosadskom međunarodnom sajmu ugostiteljstva i turizma za najbolju ugostiteljsku ponudu, a nagrađeni su specijaliteti: štuka na kneginjin način, biftek povrtlarski, kruška u amaretu, domaći pršut, kao i različita pečenja po kojima su svi restorani obitelji Šarić poznati više od 50 godina na prostorima bivše Jugoslavije. Milošev konak pretvoren je u restoran nakon Drugog svjetskog rata, a cijela prostorna kulturno-povijesna cjelina “Topčider“ 1987. godine utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za nekadašnju Socijalističku Republiku Srbiju zbog posebnih prirodnih, estetskih, kulturnih i povijesnih vrijednosti koje sadrži.

Topčider je šumoviti park u Beogradu koji se prostire na čak 111,336 m² u dolini Topčiderske rijeke i već 150 godina najomiljenije je izletište Beograđana. Topčider je inače turska riječ preuzeta iz perzijskog jezika, a znači tobdžijska dolina. To je bilo mjesto gdje su Turci salijevali topove za napad na Beograd 1521. godine. Uređenje Topčidera započeo je 1831. godine knez Miloš gradnjom konaka (povijesni konak kneza Miloša), crkve, kavane, vojarne i parka, a u prvim desetljećima 19. stoljeća ova je dolina bila puna vinograda i ljetnikovaca imućnijih ljudi. Na barovitom prostoru doline, u trski i rogozu, niknuo je prvi park u Beogradu kojega su zasadili češki vrtlari.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...