O naftnim bušotinama Vlada odlučuje na zatvorenoj sjednici

Vlada bi u petak trebala donijeti odluku o izboru pet tvrtki s kojima će pregovarati o koncesijskim ugovorima za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u hrvatskom jadranskom podmorju, kao i odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda.

Odluka o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnim prostorima ugljikovodika, na zatvorenom je dijelu sjednice Vlade, a u javnosti se nagađa da bi dozvole trebalo dobiti pet tvrtki – Ina, OMV, Marathon Oil, Eni i Medoil.

Očekuje se da će pregovori potrajati do ranog proljeća, a ugovori bi mogli biti potpisani krajem ožujka 2015. godine.

Vladino stručno povjerenstvo analizirat će ponude čija će kvaliteta biti vrednovana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, intenzitetu predloženih rudarskih radova kao i naknadi za potpis ugovora.

Pri tome najveći postotak u ukupnoj cijeni od 70 posto nosi dio ponude koji se odnosi na inicijalno istražno razdoblje od tri godine u kojem se pak najviše vrednuje broj bušotina. Podaci iz ponude za drugo inicijalno razdoblje od dvije godine nose 20-postotni udio u procjeni ponude gdje je opet najvažniji broj bušotina dok naknada za potpis ugovora sudjeluje u procjeni s 10 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...