Od gripe bi moglo oboljeti 50.000 ljudi!

U Hrvatskoj bi ove zime, prema procjenama epidemiologa, od gripe moglo oboljeti više od 50 tisuća osoba, što je značajno više od lanjskog broja kada je evidentirano 12 tisuća oboljelih, a vrhunac epidemije očekuje se u veljači.

Loša vijest je i to što je dominantan virus koji cirkulira Europom virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i veći postotak komplikacija. Također, zabrinjavajuće je i da je taj virus naknadno mutirao, pa zaštita protiv njega nije sadržana u ovogodišnjem cjepivu, koje, dakle, neće biti dovoljno efikasno i realno je očekivati da će od gripe oboljeti i osobe koje su se cijepile.

Opasnost u školama

U posljednja tri tjedna, od kada je gripa stigla u Hrvatsku, liječnici širom države evidentirali su tek nešto više od 200 oboljelih, a dr. Aleksandar Šimunović, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, napominje kako se broj prijava iz tjedna u tjedan udvostručuje, te kako se pravi bum tek očekuje.

Širenju virusa, dodaje, pridonijet će i niske temperature zraka, budući da tijekom hladnijih dana građani više borave u zatvorenim prostorima, gdje se gripa, koja se širi kapljičnim putem, lako prenosi s osobe na osobu. Stoga se veći broj oboljelih može očekivati i početkom drugog polugodišta, kada školarci opet budu na okupu.

Hrvatski epidemiolozi redovito i pozorno prate što se s gripom događa kod nas i u Europi, a, kako objašnjava dr. Šimunović, tek će se vidjeti koliki je potencijal mutiranog virusa i koliko bi ljudi moglo oboljeti, pa će se u skladu s jačinom epidemije poduzimati potrebni koraci, koji bi, primjerice, mogli uključivati zabranu bolničkih posjeta. Dr. Šimunović potvrđuje kako nas vjerojatno očekuje epidemija većih razmjera, navodeći kako je rano govoriti o mogućem broju oboljelih, ali je realno očekivati da će zaraženih biti najmanje 50 tisuća, piše Slobodna Dalmacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...