Otkriveno tko će tražiti naftu u Jadranu

Ugljikovodike će na Jadranu tražiti Marathon Oil, OMV, ENI, MEDOILGAS i INA na deset istražnih prostora.

Vlada je na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici, na zatvorenom dijelu, donijela odluku o početku pregovora o koncesijama za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu. U pet godina trebalo bi se sliti četiri milijarde kuna izravnih stranih ulaganja kroz istražne radnje. Rok za potpis ugovora je 2. travnja 2015.

Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobioje dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora. Dodijeljeni istražni prostori su Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 28.

ENI i MEDOILGAS dobili su dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na jednom istražnom prostoru, Srednji Jadran 9.

INA – Industrija nafre d.d. dobila je dozvolu na dva istražna prostora, Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26.

Podsjetimo, samo je jedna kompanija, od šest koje su se od travnja do studenog prošle godine javile na natječaj za Jadran, odbijena, no o kome se radi, službeno neće biti niti objavljeno. Jednako tako, »otpalo« je pet jadranskih blokova za koje su se ponuđači javili.

Agencija za ugljikovodike je natječajem, podsjetimo, ponudila istraživanje na 29 blokova, šest tvrtki se javilo za njih 15, a posao je dobilo pet kompanija na deset blokova.

Zeleni: Puna su im usta Sanaderove korupcije, a odluku o nafti donose iza zatvorenih vrata

Zeleni forum, nacionalna mreža okolišnih udruga, smatra današnju odluku Vlade RH o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom.

“Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram, sa stajališta zaštite okoliša, najgorom odlukom neke Vlade RH do sada!“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Iz Zelene akcije upozoravaju i da je donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno zabrinjavajuće jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru.

“Smatramo kako je javno nadmetanje pokrenuto bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana – Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu“, upozoravaju iz Zelene akcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...