Zeleni pokreću referendum protiv bušenja u Jadranu?

Hrvatske ekološke udruge, neslužbeno doznajemo, razmatraju pokretanje akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv istraživanja i eksploatacije ugljikovodika – nafte i plina, u Jadranu, za koje je Vlada dodijelila pet koncesija stranim kompanijama, i INA-i.

Tko je akciju »zelenih« inicirao i koje se sve udruge u nju planiraju uključiti, ekološki aktivisti za sada ne žele otkriti jer se, nepominju neki od njih, još međusobno ništa nisu dogovorili. Kako kratko napominje Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, osim akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, razmatraju se još dva potencijalna scenarija protiv plinsko-naftaškog biznisa na Jadranu, no ne otkriva koja.

Upitan hoće li i on sudjelovati u ovoj inicijativi, Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata koji je svojevremeno najavio pomoć drugim referendumskim inicjativama, odgovara potvrdno, no zasad, veli, nema dovoljno informacija o tome hoće li prikupljanja potpisa biti ili neće. Za sada ništa ne zna niti Toni Vidan iz »Zelene akcije«, no neke neslužbene informacije govore da je referendumska inicijativa krenula od grupe ljudi hrvatskog porijekla, koji žive u Švicarskoj. O kome se radi, nitko od aktera u Hrvatskoj zasad ne otkriva.

Na pitanje kad bi se više moglo znati o »zelenoj« akciji protiv istraživanja i vađenja nafte i plina, Piršić odgovara kako će udruge pričekati otvaranje javne rasprave o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Otvaranje jednomjesečne rasprave predviđeno je za sutra, 16. siječnja, kad će strateška studija biti i javno objavljena. Nakon što bude usvojena, koncesionari na Jadranu – ENI, OMV, Marathon Oil, Medoilgas i INA će joj se morati prilagoditi, odnosno u ugovorima koji će s njima tek biti potpisani pristati na ekološke uvjete koje će im studija zadati.

To znači da, primjerice, u određeno doba godine na nekim područjima neće moći izvoditi istražne radnje zbog određene životinjske vrste, i slično. Prema neslužbenom nacrtu studije, koju je nedavno objavio Eko Kvarner, istraživanje i eksploatacija ugljikovodika ne bi trebali ugroziti Jadran. Stateška studija je okvirni dokument kojem će se koncesionari morati prilagoditi i obavezati na njene uvjete, dok će dodatna ekološka studija biti naknadno napravljena za svaku pojedinačnu istražnu, kao i eksploatacijsku bušotin, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...