Izvršni producent i voditelj Dnevnika N1 u Hrvatskoj, Zoran Šprajc prešao na RTL

Zoran Šprajc, jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih televizijskih voditelja i urednika, pridružuje se timu Informativnog programa RTL-a. Šprajc će dodatno osnažiti informativni program koji je u prošloj godini jedini zabilježio porast gledanosti na televizijskom tržištu.

– Sudjelovati u stvaranju jedinstvenog regionalnog news projekta proteklih godinu dana bilo je golemo i iznimno uzbudljivo profesionalno iskustvo jer sam čvrsto uvjeren da smo s N1 televizijom u medijski prostor kablovske televizije donijeli potpuno novu vrijednost i izuzetno sam ponosan što sam bio dio toga uspjeha i pomogao da taj projekt stane na noge i sigurno zakorači u budućnost. Vjerojatno se nikada ne bi ni rastali da se nisu poklopile zvijezde i pojavila neodoljivo zavodljiva pozitivna energija RTL-a sa željom da budem dio njihovog vrhunskog produkcijskog tima koji je nakon svih dosadašnjih uspjeha u news programu odlučio da zajedničkim znanjem i golemim iskustvom napravi novi korak na nacionalnoj televizijskoj sceni. Iznimno se veselim tom novom izazovu i suradnji s najboljim igračima 1. televizijske lige, kao i sjajnoj publici koja nas čeka, izjavio je Zoran Šprajc.

Tim je povodom direktor N1 Hrvatska Dubravko Merlić izjavio:

– Zoranov doprinos pozicioniranju N1 kao jednog o najutjecajnijih televizijskih izvora informiranja u Hrvatskoj bio je velik jer je svojim znanjem i iskustvom kroz Dnevnik N1 uspio ostvariti programske ciljeve koje smo postavili. Bio je važna karika u našem projektu koji se već nakon 3 mjeseca uspio afirmirati i postati samoodrživ, zahvaljujući Zoranu ali i svakom pojedinom članu naše mlade i ambiciozne ekipe s kojom je Zoran odlično surađivao. Zoranu zahvaljujemo na radu na N1 te mu želimo puno uspjeha na novom poslu za koji se odlučio, kazao je Dubravko Merlić.

– Nakon uspjeha kojeg je postigao RTL Danas vrijeme je da RTL još snažnije pozicionira svoj informativni program. Zoran Šprajc, jedan od najboljih u novinarskom poslu, dolazi u najbolju informativnu redakciju, izjavio je Ivan Lovreček, zamjenik predsjednika Uprave RTL-a.

– Izuzetno se veselim što će se vrhunskom timu kojeg vodim pridružiti TV profesionalac takvog kalibra kakav je Zoran Šprajc. Sa Zoranom sam imao prilike surađivati i sretan sam što ćemo zajedno učiniti informativni program RTL-a još boljim. Vjerujem da će njegovo golemo iskustvo biti od neprocjenjive važnosti u izazovima koji nas očekuju, rekao je Igor Bobić, glavni urednik Informativnog programa.

Šprajc je karijeru započeo prije više od 20 godina na radiju. Tijekom godina kao novinar, voditelj i urednik u Informativnom programu HTV-a postao je jedno od najpopularnijih TV lica, ali i osoba kojoj gledatelji vjeruju. Nakon javne televizije, Šprajc prelazi na regionalni kablovski informativni kanal N1. Završio je Fakultet političkih znanosti.

Očito nas čeka zanimljivo proljeće, jer i na HRT-u uvode promjene kod svoje središnje informativne emisije – Dnevnika. Tako bi prema najavama s Prisavlja, od 1. ožujka Dnevnik HRT-a trebao doživjeti neke promjene, najveća formalna promjena je početak u 19 sati i trajanje do 20 sati . Na HTV- u za prvo vrijeme neće biti uredničko-voditeljskih promjena, ali će se raditi u parovima u muško-ženskim kombinacijama Sanje Mikleušević, Tine Šimurine, Đurice Drobca i Stipe Alfiera. Oni će u smjenama voditi Dnevnik u 12, Dnevnik u 19 i Dnevnik 3 kasnije navečer. Od ostalih promjena treba reći da se Regionalni dnevnik s Prvog seli na Drugi program, a “Otvoreno” će se emitirati triput tjedno.

Na HRT-u nikako da shvate da im za uspjeh središnjeg dnevnika treba dobar ˝lead in˝, ono što su izgubili kada su odlučili ukinuti domaće telenovele koje su svojedobno na HRT-u bile najgledaniji program. Ponos Ratkajevih svakodnevno je ˝išao¨ preko 20% gledanosti, danas takvu gledanost nema niti Dnevnik Nove tv. Čisto da usporedimo, tih godina informacije i sve aktualnosti dana najgledanije su bile u središnjem dnevniku HTV-a, koji je u prosjeku dnevno pratilo 19% gledatelja, odnosno gotovo 800 000 gledatelja svakoga dana u 19.30 sati. Najgledaniji Dnevnik u 2008. godini je 24. veljače u 19.30 sati pred male ekrane privukao 1 192 994 gledatelja, odnosno 28,7% gledatelja! Danas o tome HRT-ovci mogu samo sanjati.

RTL sa svojom središnjom informativnom emisijom konstanto bilježi rast gledanosti, no još su iza Nove tv. Njihov rast može se pripisati većoj kvaliteti i ulaganju nego prijašnjih godina, no i tome što praktički nemaju konkurenciju u svom terminu. Prije kada su u tom terminu išle telenovele na HRT-u RTL nije imao nikakve šanse.

Da je dobar ˝lead in˝  jako potreban znaju to i na Novoj tv pa tako već mjesecima pokušavaju naći neku tursku uspješnicu koja bi im dala dobru uvertiru u njihov dnevnik. Kad lišće pada i Kako vrijeme prolazi bile su hitovi prije dnevnika sa odličnim rejtingom, no nakon njihovog završetka gotovo tri turske serije u tom terminu,  ostvarile su malu gledanost, a recept su na Novoj tv, čini se konačno pronašli, i to u najjeftinijoj varijanti – reprizi. Na Novoj tv dobro znaju koliko gledatelji vole domaći program, pa su tako odlučili reprizirati svoju dramsku seriju Najbolje godine, ona sada u svojoj reprizi dostiže i do 9% gledanosti.

Bit će ovo zanimljivo proljeće, a na koncu trebali bi profitirati oni zbog kojih se televizija proizvodi –  gledatelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...