NASA uskoro počinje prikupljati podatke za let do Marsa

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) krajem ožujka počinje jednogodišnja misija kojom bi se trebale prikupiti korisne informacije u vezi s budućim letom prema Marsu, najavila je vodeća znanstvenica u NASA-i za ISS Julie Robinson.

Ona je, tijekom predavanja u Beču, rekla da će astronauti Scott Kelly i Mikhail Korniyenko 27.ožujka krenuti u misiju prema ISS-u, gdje će provesti daleko duži period od svih dosadašnjih “”stanara”” ove svermiske stanice od kraja 1990-ih godina.

Robinson smatra da će zanstvenici od ove jednogodišnje misije saznati ključne informacije koje će iskoristiti u budućem letu.

„Prvog dana misije prema Marsu astronaut se sigurno odlično osjeća, a pitanje je kako će se osećati 300-og dana u svemiru“, naglasila je Robinson dodajući da je, u međuvremenu, otkriveno puno toga šta se događa s ljudskim tijelom kada provede pola godine u ISS-u. Ipak, o dužem boravku u svemiru ne postoje znanstvene informacije niti iskustava.

Devetomjesečni let je ekstremni napor za posadu

Ona smatra da će se to promijeniti nakon što dva iskusna astronauta u ožujku iduće godine slete u kazahstansku pustinju.

Robinson je istaknula da je jasno da devetomjesečni let prema Marsu u bestežinskom stanju te najverojatnije „tvrdo“ slijetanje predstavljaju ekstremni napor za posadu.

Uz fizičko opterećenje ne treba zaboraviti i na psihičko opterećenje, istaknula je Robinson dodajući kako posada treba u tesnom prostoru živjeti i surađivati.

Također, zbog dužine puta i velike udaljenosti duže traje komunikacija sa Zemljom, objasnila je, rekavši da izolacija i usamljenost predstavljaju faktore na koje ne treba zaboraviti.

Najveća opasnost – masivne sunčeve erupcije

Najveća opasnost za ISS i misiju prema Marsu predstavljaju masivne sunčeve erupcije, a to se prema mišljenju znanstvenice ne može se kontrolirati.

Naš planet i ISS su zahvaljujući zaštitnom djelovanju magnetnog polja Zemlje zaštićeni, ali letelica na putu za Mars neće biti.

Za vreme svoje misije Kelly i Korniyenko će biti i znanstvenici i pokusni kunići,  naglasila je Robinson.

Znanstvenica je na koncu naglasila kako stručnjaci moraju prikupiti sve podatke kako bi jednog dana mogli reći da su ljudi sposobni letjeti na Mars“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...