Otvorenje izložbe “Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu” u Zadru

Arheološki muzej Zadar u suradnji s Narodnim muzejom Zadar postavlja izložbu naziva “Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu”. Izložba se postavlja uz Valentinovo i Karneval u Zadru, a autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Kornelija A. Giunio, voditeljica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar.

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 2. veljače, u 18:00 sati u Gradskoj loži u Zadru, Narodni trg.

Kroz 22 panoa i bogati katalog, autorica priča priču o ljubavi i erotici u starom Rimu, nastojeći destigmatizirati stari Rim kao sklon razvratnosti i perverznosti, kakvim se često prikazuje, te otkriti istinu ili barem dio istine o ljubavi i seksualnosti u starom Rimu. Erotika, odnosno seks i seksualnost, česta su tema u rimskoj umjetnosti i književnosti, ali je u stvari u potpunosti pogrešan stav da su Rimljani bili opsjednuti seksom ili da su bile neograničene seksualne slobode. Prije bilo kakve osude potrebno je dobro poznavanje rimske kulture i civilizacije, religije, običaja i društva.
Takav ugled su stekli zahvaljujući nekim antičkim izvorima, ali ponajviše holivudskim filmovima i otkrićima “šokantnih” slika u Pompejima, a ne stvarnim životom starih Rimljana koji su rijetko imali prilike za neke seksualne izopačenosti. Većina Rimljana naporno je radila, vjenčavali su se mladi i bili uglavnom vjerni u braku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...