Predstavljanje priručnika za poslodavce “Zapošljavanje osoba s invaliditetom”

Zadarska županija, kao nositelj projekta REACH-out – osposobljavanje nezaposlenih za pomoć pri radnom angažiranju osoba s intelektualnim teškoćama, organizira predstavljanje priručnika namijenjenog poslodavcima Zapošljavanje osoba s invaliditetom koje će se održati u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, u srijedu, 18. veljače 2015. godine, s početkom u 13,00 sati.

Priručnik za poslodavce predstavit će njegovi autori dr. sc. Višnja Perin i mr. sc. Dubravko Bacalja koji će nam pomoći razumjeti da invalidnost nije obilježje osobe već niz činitelja od kojih mnoge stvara društveno okruženje. Ono što ljude čini nesposobnima je kompleksna mreža različitih diskriminacija sačinjena od negativnih socijalnih stavova, te kulturalnih i prostornih prepreka, a što rezultira ekonomskom  marginalizacijom i socijalnim isključivanjem. Cilj ovog priručnika je ukazati na konkretne postupke kojima se izjednačavaju mogućnosti osoba s invaliditetom na tržištu rada, a njihove mogućnosti čine vidljivim i dostupnim potencijalnim poslodavcima, ali i široj javnosti.

Osobe s invaliditetom su teško, a osobe s intelektualnim poteškoćama najteže zapošljiva kategorija nezaposlenih osoba uglavnom zbog toga jer prilikom zapošljavanja u središte pozornosti dolazi njihov invaliditet, a ne njihove mogućnosti i sposobnosti za određeno radno mjesto. Unatoč mjerama kojima se pokušava olakšati položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada te povećati njihovu zapošljivost, njihov položaj nije doživio dramatična poboljšanja. Uzrok tome je slaba vidljivost potencijala ove populacije, nedovoljna informiranost o njihovim mogućnostima i sposobnostima, nedostatan uvid u prirodu njihova invaliditeta što zajedno vodi njihovoj društvenoj stigmatizaciji i omalovažavanju na različite načine.

Projekt REACH-out – osposobljavanje nezaposlenih za pomoć pri radnom angažiranju osoba s intelektualnim teškoćama započeo je u rujnu 2013. godine, a završava u travnju 2015. godine. Ukupna vrijednost projekta je 213.442,74 EUR, od čega Europski socijalni fond sufinancira 70,27% ukupne vrijednosti. Nositelj projekta je Zadarska županija, a provodi se u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Zadar i Područnim uredom Bjelovar, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Svjetlo iz Zadra, Društvom za pomoć mentalno retardiranim osobama Bjelovar te Agencijom za razvoj Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...