Crveni Meteoalarm za Dalmaciju: Stižu obilne oborine i orkanska bura!

Meteoalarm je za sutra izdao upozorenje crvene razine za velik dio Hrvatske. Najavljen je orkanski vjetar i obilne snježne oborine, koje će ponegdje napadati i do 25 cm.

U crvenom je cijela obala Jadrana, kao i Istra te unutrašnjost Dalmacije. Podsjetimo, crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno.

”Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život”, stoji u objašnjenju DHMZ-a.

Narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme, neuobičajene vremenske prilike te moguću štetu i ljudske žrtve, izdano je za područje Like i Gorskog kotara, dok je za ostatak Hrvatske izdano žuto upozorenje, što znači potencijalno opasno vrijeme.

Na području Gospića moguće je stvaranje snježnog pokrivača od čak 25 cm, a sličan scenarij prognoziran je i za područje Knina.

Snijeg je moguć i na području Osijeka (više od 10 cm) i Karlovca (više od 15 cm).

Podno Velebita i na riječkom području očekuju se orkanski udari bure, koja bi mogla dosezati i brzinu od 145 km/h.

Detaljna prognoza za iduće dane

U četvrtak će biti oblačno s kišom, u gorju snijegom. Susnježice i snijega bit će i u Slavoniji i Baranji, Posavini te unutrašnjosti Dalmacije. Snijega nošenog jakim vjetrom može biti i na sjevernom i srednjem Jadranu. Obilnije oborine očekuju se u gorskim krajevim te u Dalmaciji i unutrašnjosti Dalmacije. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, dok će na krajnjem jugu još biti jakog juga. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -2 do 3, na Jadranu između 5 i 10. Najviša dnevna od 0 do 6, na Jadranu između 6 ponegdje na sjeveru i 14 °C na jugu.

Bit će vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak, mjestimice s mogućim olujnim udarima. U subotu postupno smirivanje i stabilizacija vremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...