Malezija obilježila prvu godišnjicu nestanka zrakoplova MH370

Malezijci su nedjeljno jutro počeli molitvom za nestale u avionskoj nesreći zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370 obilježavajući prvu godišnjicu tog nesretnog događaja.

U Kuala Lumpuru na brojnim su mjestima postavljena platna na kojima svi koji žele mogu upisati svoje misli sjećajući se žrtava nesreće.

“Molim za sve koji su se nalazili u zrakoplovu na letu MH 370 i za članove njihovih obitelji koji za njima tuguju”, rekla je stanovnica Kuala Lumpura. “Nadam se da će zrakoplov biti pronađen.”

Australijski premijer Tony Abbot, čija zemlja vodi potragu za ostacima zrakoplova nestalog u Indijskom oceanu, kazao je da potraga za olupinom “ne može trajati zauvijek, no da će, dok postoji smisleni tragovi sigurno biti nastavljena”.

U Boeingu 777-200 koji je 8. ožujka nestao bez traga nepunih sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Pretraga podmorja u južnom dijelu Indijskog oceana duž zapadne australske obale dosad je pokrila 40 posto od predviđenih 60.000 četvornih kilometara, rekao je australski premijer.

Članovi obitelji nestalih kineskih žrtava nesreće, koji su činili dvije trećine putnika u zrakoplovu zalažu se za nastavak potrage. Malezija i Kina nastavit će je.

“Malezija nastavlja potragu, nadajući se da će ostaci zrakoplova biti pronađeni”, kazao je premijer Nadžib Razak u priopćenju objavljenom u nedjelju u povodu prve godišnjice nesreće.

“Bol članova obitelji čiji su se najmiliji nalazili u zrakoplovu ne može se opisati riječima. To je još teže podnijeti, jer izostaju odgovori na mnoga pitanja, kao i konačan konkretan dokaz”, rekao je Nadžib.

I kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi kazao je da potraga ne prestaje. “Potraga za ostacima zrakoplova na letu MH370 nastavit će se”, kazao je na konferenciji za novinare održanoj na marginama godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Ispred malezijskog veleposlanstva u Pekingu članovi obitelji nestalih prosvjedovali su ranije, jer su kineske vlasti zabranile održavanje planiranih prosvjeda na samu godišinjicu nestanka zrakoplova.

Neki su novinarima kazali da su im policajci došli na vrata te ih osobno upozorili da na godišnjicu ne izlaze na ulice Pekinga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...