Nestalo je cjepiva, a nema ni narudžbe

Ni jedna zdravstvena ustanova više nema cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, osim možda samo dozu ili dvije za najpotrebnije. Nitko ne zna kako dalje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da ni jedna zdravstvena ustanova ili ordinacija više nema cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), osim možda samo dozu ili dvije za najpotrebnije.

Doslovce više nema ni jedne doza cjepiva protiv bjesnoće prilagođene onima koji su alergični na jaja, dok su rodilišta spala na vrlo male količine cjepiva protiv tuberkuloze (BCG) koje prima novorođenčad.

Iako su najavljivali da će se dosad već riješiti interventni uvoz za ova cjepiva, u srijedu izHZJZ-a nisu imali odgovor u kojoj je fazi narudžba i stižu li pošiljke cjepiva. Iako smo već pisali da stručnjaci i liječnici tvrde da, unatoč nestašici BCG-a i DTP-a, nema opasnosti za djecu koja bi ih trebala primiti, očito je da se problem ipak ne rješava tako žurno kako su najavljivali.

Iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) potvrdili su da su HZJZ-u poslali listu veledrogerija i informacije o količinama cjepiva koje bi veledrogerije mogle pribaviti te da je HALMED svoj dio posla odradio.

Nestašica cjepiva nastala je zato što se početkom godine nitko od proizvođača nije javio na natječaj HZJZ-a za nabavku cjepiva. Službeni odgovor ministra zdravlja Siniše Varge bio je taj da je u svijetu općenita nestašica cjepiva te da će članice EU zajedno riješiti ovaj problem. U jeku ovog problema, po strani je ostao taj da još uvijek nema konačnog rješenja ni za Imunološki zavod koji također proizvodi neka od cjepiva kojih bi moglo usfaliti.

Primošten dao 10.000 kuna za Imunološki

Načelnik općine Primošten Stipe Petrina pozvao je sve jedinice lokalne samouprave da uplate ulog za Imunološki zavod građanskoj inicijativi Visia Croatica. Oni su dosad skupili 300.000 kuna, a do 25. ožujka trebaju imati 500.000 za predaju obvezujuće ponude za kupnju većinskog paketa dionica u Imunološkom zavodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...