Virus svinjske gripe hara Hrvatskom; Sve više zaraženih opasnim virusom H1N1

– U ovogodišnjoj sezoni respiratornih bolesti zabilježen je značajan porast slučajeva gripe i upale pluća zbog kojih je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević hospitalizirano oko 700 pacijenata, izjavila je u petak sanacijska upraviteljica Klinike Adriana Vince.

– U zadnjih šest mjeseci broj pacijenata s upalom pluća bio je čak 20 posto veći nego prethodne sezone, a hospitalizirana su 533 pacijenta s tom dijagnozom. Zbog gripe su u prva dva mjeseca ove godine hospitalizirana 174 oboljela, prosječne dobi 44 godine, a uzročnik je dominantno bio virus H1N1, rekla je Vince.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar zdravlja Siniša Varga koji je podsjetio da program cijepljenja protiv gripe počinje svake jeseni. Pozvao je građane da se na vrijeme cijepe jer je to jedina sigurna mjera sprječavanja zaraznih bolesti.

– U Zadarskoj županiji također je veći broj oboljelih nego lani. Prošle je godine bila značajno manja epidemija, dok smo ove godine očekivali značajniju epidemijsku godinu, tim više što se jedan tip virusa promijenio pa imamo i veći broj neimunih ljudi. U Zadarskoj županiji bilježimo siguran porast kao na razini Hrvatske. Moramo upozoriti da je na terenu sigurno tri puta više oboljelih nego ih se prijavi, kazao je dr. sc. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju, Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...