“Ako ne dođe do monetizacije, upitne će biti plaće i mirovine”

‘Ružno bi bilo da se onima koji su najugroženiji, a to su umirovljenici, učitelji, liječnici, koji i sada imaju manje plaće od konkurencije na zapadu, smanji plaća’.

Ako do monetizacije autocesta prema modelu B zbog nečega ne dođe, opet ćemo imati problem jer moramo smanjivati deficit, a onda će nam opet biti upitne isplate plaća i mirovina po ovom iznosu isplate iz državnog proračuna, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić u Trogiru.

Ministar je ponovio da se nije odustalo od monetizacije autocesta nego se ona nastavlja po modelu B, odnosno javnom ponudom dionica HAC-ONC-a kojom bi, vjeruje, većinski vlasnici HAC-ONC-a postali pretežno građani i mirovinski fondovi u Hrvatskoj.
– Bez monetizacije nema smanjenja deficita. Dakle, mi jednokratno smanjujemo deficit, smanjujemo javni dug i samim time olakšavamo svim budućim vladama funkcioniranje kroz proračunske stavke. Ružno bi bilo da one koji su najugroženiji, a to su umirovljenici, učitelji, liječnici, koji i sada imaju manje plaće od konkurencije na zapadu, za godinu dana bude donesena odluka da im se dodatno moraju smanjivati plaće. Proračun je više manje zadan. To nije nikakvo plašenje. Ja cijelo vrijeme pričam jednu te istu priču – rekao je Hajdaš Dončić.

Ministar se nada da će za model B biti bolji odjek javnosti i da će pobijediti ta svijest i da će zapravo ljudi kupovati dionice HAC-ONC-a.

– HAC-ONC ima zagarantiran prihod u sljedećih 50 godina i to je dobra investicija – rekao je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...