Nobelovka Malala dobila svoj asteroid

Malala Yousafzai je mlada djevojka i aktivistica za prava djece u Pakistanu zbog čega su je nastrijelili talibani. Ona je i dobitnica Nobelove nagrade za mir, a odsad ima i svoj asteroid, piše u nedjelju BBC.

Kada je o priznanju riječ, teško da ima većeg, barem fizički, jer se radi o asteroidu promjera četiri kilometra.

Smješten u glavnom asteriodnom pojasu između Marsa i Jupitera, put oko Sunca prijeđe u pet i pol godina.

Za to izvanredno priznanje pobrinula se djelatnica NASA-e Amy Mainzer koja je 2010. otkrila golemu stijenu, ranije poznatu kao 316201.

Prema pravilima Međunarodne udruge astronoma, Mainzer ima pravo dati ime asteroidu, pa ga je prozvala po 17-godišnjoj Malali.

Mainzer je na blogu Zaklade Malala napisala kako je tim potezom željela inspirirati mlade žene diljem svijeta.

“Očajnični nam trebaju svi pametni ljudi da bi rješili najteže probleme čovječanstva i ne možemo si priuštiti da polovica stanovništva bude isključena”, kaže Mainzer.

Malala je nastrijeljena u listopadu 2012. kada se ukrcavala u školski autobus u dolini Swat u Pakistanu. Planetarno poznata postala je kada se pojavila u dokumentarnom filmu BBC-a o životu pod vlašću pakistanskih talibana koji su vladali tim područjem i teško kršili prava žena, uključujući i pravo na školovanje.

Nakon liječenja u Velikoj Britaniji, postala je svjetska senzacija govoreći u UN-u i drugim međunarodnim institucijama o pravu na edukaciju.

Zbog svojih je nastojanja 2014. dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s indijskim borcem protiv iskorištavanja djece Kailashom Satyarthiem.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...