Bloomberg: Zašto Vladimira Putina muči tko vodi malenu balkansku državu?

Ruski veleposlanik pri Europskoj uniji rekao je da je Makedonija najbolje mjesto za izgradnju produžetka Turskog toka.

Ugledni poslovni portal Bloomberg posvetio je krizi u Makedoniji i njezinu širem značaju članak pod naslovom “Zašto Putina zanima tko vodi malu balkansku naciju? Zbog plinovoda”.
Makedonija, državica s manje stanovnika od Brooklyna, uhvatila je pozornost ruskih čelnika zbog mogućnosti da nakon propasti Južnog toka na drugi način dovedu plin do Europe, piše Bloomberg.

Portal podsjeća kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio Zapad da pokušava srušiti vladu premijera Nikole Gruevskog, te da se za to koristi “albanski faktor”. Ruski veleposlanik pri Europskoj uniji Vladimir Čižov za Bloomberg je rekao da za to nema čvrstih dokaza, ali da je to logična sumnja.

Čižov je rekao da je Makedonija najbolje mjesto za izgradnju produžetka takozvanog Turskog toka. Riječ je o novom planu Gazproma da dostavi plin u južnu i središnju Europu nakon što je Južni tok propao u prosincu zbog protivljenja EU. Međutim, i Turski tok imao bi slične probleme jer bi morao biti u skladu s europskim pravilima o unutarnjem tržištu. Iako Makedonija nije članica EU, plinovod bi morao proći kroz Grčku, koja to jest.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...