Dodjela odličja Zadarsko bijelo srce najboljim medicinskim sestrama

Medicinske sestre i tehničari Zadarske županije Svjetski dan sestrinstva, 12. svibnja obilježavaju na jedinstven način dodjeljivanjem odličja Zadarsko bijelo srce, svojim kolegicama i kolegama u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju. Zadarsko bijelo srce tradicionalno se izrađuje od paške čipke, te predstavlja jedinstven spoj međunarodnog i nacionalnog identiteta pripadnika sestrinske profesije.

Dobitnici odličja Zadarsko bijelo srce 2015. su:

1. U ime Opće bolnice Zadar – Mirjana Birsa, ms, poliklinička zdravstvena zaštita Službe za kirurgiju,

2. U ime Psihijatrijske bolnice Ugljan – Tim sestara Odjela za demencije, psihijatriju starije životne dobi i palijativnu skrb duševnih bolesnika: prvostupnice sestrinstva: Svjetlana Rušinić i Andrea Smud; medicinske sestre: Damira Mišlov, Renata Pajkin, Vesna Jurlina, Dara Pejić, Jasminka Čelica, Draženka Fantov, Erna Dešpoja, Anita Šljaka, Ljiljana Knežević, Maja Milić, Nikolina Gržanov, Antonija Stipanov,

3. U ime Zavoda za javno zdravstvo Zadar – Neven Mumelaš, prvostupnik sestrinstva,

4. U ime Dom za odrasle osobe Sv. Frane – Branka Pletikosa, ms,

5. U ime Hrvatske komore medicinskih sestara Podružnice Zadarske županije – Hrvoje Varda, prvostupnik sestrinstva, instrumentar u Specijalnoj bolnici Biograd n/m

6. U ime Hrvatske komore primalja Podružno vijeće Zadar – Ivanka Gospić, primalja na Odjelu ginekologije OB Zadar,

7. U ime Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar – Milka Mohenski, primalja na Odjelu ginekologije OB Zadar,

8. U ime medicinske škole Ante Kuzmanić – Anita Raljević Špralja, nastavnica zdravstvene njege.

9. U ime Povjerenstva projekta Zadarsko bijelo srce:

– Marija Ljubičić, diplomirana medicinska sestra, glavna sestra Odjela za pedijatriju OB Zadar,

– Anita Škarica, diplomirana medicinska sestra, glavna sestra Odjela za psihijatriju OB Zadar.

Sestrinstvo se često opisuje kao “uspavani div”,  kojeg bi trebalo probuditi da  se ostvari u svom punom potencijalu. Ovaj opis je možda prikladan, osobito kada je riječ o angažiranosti u zdravstvenu politiku općenito i  zasebno zdravstvene financije.

Medicinske sestre su u samom središtu zdravstvene usluge, ali nažalost  marginalizirane kad se radi o doprinosu  razvoja politike zdravstva  i odlučivanja.

Postoji sve više dokaza da su medicinske sestre postigle dobre ili čak bolje rezultate u zdravstvu u smislu kliničkog okružja: stoga je njihov angažman u kreiranju politike jako bitan. Ako se probudi energija milijuna sestara u svijetu uz punu potporu rukovodećeg kadra i političara, te uz njihovo aktivno sudjelovanje u politici, onda će sestre uistinu biti snage za promjenu, za transformaciju sustava zdravstva. Da su navedeni primjeri  sistematizirani i implementirani onda bi i financijska korist bila ogromna. Učinkovita njega, isplativa usluge mogu postati opća  stvarnost.

Medicinske sestre i dalje pružaju fleksibilnu i svestranu skrb,  često s malo ili bez ikakvih sredstava i bez  organizacijske potpore. Sestrinstvo je također opisano i  kao “kralježnica zdravstvene usluge”. Međutim, očito je da je ta “kralježnica“ pomalo nagrižena kroz stalno “izjedanje“ i iscrpljivanje energije.

Konkretan primjer je neprisutnost medicinskih sestara u sjedištu SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE- WHO. Ipak, Svjetska zdravstvena skupština, vrhovno odlučujuće tijelo WHO-a, u više navrata je  prepoznala da su sestre bitne za razvoj kvalitetne zdravstvene politike i provedbu-implementaciju  učinkovitih zdravstvenih intervencija. Nedostatak glasa sestara unutar Ministarstava zdravstva i unutar WHO-organizacije sada treba veću pozornost nego ikad.

Stoga,  upravo ovogodišnja tema Svjetskog dana sestrinstva Medicinske sestre: Snaga za promjene, Učinkovita zdravstvena njega  Isplativa zdravstvena njega je pravovremena i sadržajno usklađena sa svakodnevicom sestrinstva. Kao što prikazuju rezultatima  istraživanja različitih zemalja, medicinske sestre su zaista profesionalci koji bitno utječu na učinkovitost zdravstvene njege i isplativosti. S redizajniranjem zdravstvenih sustava i potpunim sudjelovanjem medicinskih sestara u politici, zdravstvena djelatnost se može transformirati i poboljšati pristup samoj skrbi- zdravstvenoj njezi, sigurnosti pacijenta i općoj kvaliteti skrbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...