Hrvatska želi ući u – Europsku svemirsku agenciju!

Hrvatska bi uskoro mogla postati zemlja-partner Europske svemirske agencije, a naši znanstvenici i gospodarstvenici bi time dobili priliku sudjelovati u nizu misija u području istraživanja svemira i Sunčeva sustava, piše Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prije godinu dana uputilo pismo namjere glavnom direktoru ESA-e Jeanu-Jacquesu Dordainu sa zahtjevom da Hrvatska postane zemlja-partner toj agenciji. Kao sljedeći korak prema potpisivanju sporazuma o suradnji, u našoj će zemlji 12. i 13. svibnja boraviti delegacija ESA-e. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kažu da je svrha sastanka razgovarati o mogućnostima i prijedlogu sporazuma o svemirskoj suradnji.
ESA ima sjedište u Parizu, a tijekom 1990-ih je bila vodeća na tržištu komercijalnih svemirskih letova, dok zadnjih godina ima važnu ulogu u istraživanju svemira. Dosad je provela niz misija u području istraživanja svemira i Sunčeva sustava, a aktivno sudjeluje i u izgradnji Međunarodne svemirske postaje, mikrogravitacijskim istraživanjima i transferu tehnologije.

Članstvo u ESA-i od velike važnosti za Hrvatsku

Ova agencija je nastala na temeljima Organizacije za svemirska istraživanja iz 1961. godine i ustrojena kao međuvladina organizacija. ESA broji više od dvadeset europskih država članica, a osim razvijenih zapadnih zemalja tu su i Mađarska, Poljska i Rumunjska.

U MZOS-u smatraju da je to članstvo jako važno za Hrvatsku. “Glavno načelo ESA-e jest da uloženi novac država članica uvijek bude korišten u tim državama kroz razvoj industrije i sveučilišta. Zemlje članice koje sudjeluju svojim kontribucijama u proračunu, a za 2013. godinu one su iznosile ukupno 4,3 milijarde eura, imaju mogućnosti sudjelovati u istraživačkim i razvojnim programima te industrijama ESA-e”, kažu u Ministarstvu.

Hrvatska bi mogla dobiti nacionalnu svemirsku strategiju

Detalji mogućeg sporazuma ove agencije s Hrvatskom još nisu poznati, ali u MZOS-u objašnjavaju kako se članstvo ostvaruje u tri perioda: prvih pet godina država je u statusu ugovora o suradnji, pri čemu nije dužna plaćati financijski doprinos agenciji, a što je moguće i prolongirati. U toj fazi bi Hrvatska mogla razmjenjivati informacije s ESA-om putem sastanaka, radionica i programa obuke, a postoji i mogućnost sastavljanja nacionalne svemirske strategije.

U drugom petogodišnjem razdoblju država postaje takozvani European Cooperating State i plaća fiksnu članarinu od milijun eura godišnje, a što je također moguće prolongirati. Tek u trećoj fazi država može postati punopravnom članicom te je dužna plaćati članarinu koja se određuje na temelju BDP-a.

U MZOS-u smatraju da se tad može optimizirati povrat uloženih sredstava jer bi se Hrvatskoj otvorila mogućnost sudjelovanja u opcijskim programima i industrijskim aktivnostima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...