“Ministre Varga, prislino cijepljenje djece ekstremno je i restriktivno”

Od ministra Varge traže da u zakonskom roku odgovori na pitanje je li Pravilnik izmijenjen ili u postupku izmjene i hoće li sadržavati odredbu da pedijatri ne trebaju dobiti roditeljsku suglasnost da bi cijepili djecu.

“Posljednjih mjeseci u medijima se plasiraju priče gdje se nagađa da je već objavljen novi Pravilnik o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi, koji uključuje odredbu o tome da se cijepljenje ne smatra terapijom ili postupkom koji se smije odbiti te ga je nad djetetom moguće izvršiti bez pristanka roditelja, prisilno. ”
Tako iz udruge Roda započinju otvoreno pismo koje su na ovu temu uputili ministru zdravlja Siniši Vargi.

“Kao udruga roditelja, kojoj su temeljne vrijednosti i principi, između ostalih, odgovorno roditeljstvo i izbor utemeljen na znanju, duboko smo uznemireni činjenicom da se razmatra mogućnost da roditelji budu izuzeti iz odluke o cijepljenju djece, čime im se uskraćuje pravo odlučivanja o zdravlju vlastite djece. Želimo ukazati kako je način na koji institucije javnog zdravstva namjeravaju ostvariti ciljeve javne zdravstvene zaštite, a koji se temelji na nedostatku dijaloga s roditeljima te prisilnom provođenju javno-zdravstvenih mjera, ekstreman i restriktivan i niječe temeljne ljudske slobode dijelu roditelja. U odlučivanje o postupcima i mjerama koje se tiču zdravlja cijele populacije, vjerujemo kako je nužno potrebno uzeti u obzir stavove i mišljenja roditelja (njihovih predstavnika) i predstavnike udruga za zaštitu pacijenata, jednako ozbiljno kao i stavove struke. Od sustava očekujemo da se odluke koje se tiču nas i naše djece donose dogovorno i s uvažavanjem našeg mišljenja, nikako isključujući nas…”

Navode kako se roditelji koji se odluče ne cijepiti dijete, “ucjenjuju i ispisivanjem djeteta iz vrtića ili nemogućnošću upisa u predškolsku ustanovu, čime se dodatno narušavaju i prava djece, ali i roditelja kojima ćete time uskratiti pravo na rad (a dodatno, obespraviti žene, koje tradicionalno ostaju kod kuće u takvim situacijama).”

Od ministra Varge traže da u zakonskom roku odgovori na pitanje je li navedeniPravilnik izmijenjen ili u postupku izmjene i hoće li sadržavati odredbu da pedijatri ne trebaju dobiti roditeljsku suglasnost da bi cijepili djecu te mole da ih se obavijesti o daljnjim planovima oko uređivanja ovog pitanja “na način da se roditelji uključe kao aktivni partneri u rješavanje pitanja (ne)cijepljenja djece. “

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...