Novo poskupljenje cigareta, direktiva iz Europe pušače će dobro opaliti po džepu

Izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji se mora uskladiti s novom Direktivom Europskog parlamenta utjecat će na cijenu cigareta. To znači novo poskupljenje. Osim toga upozorenja o štetnosti pušenja na kutijama bit će puno veća nego dosad.

Duhan svake godine u svijetu ubije oko 6 milijuna ljudi, pa se kreće u ovakvu promjenu. Pušači će cigarete uskoro skuplje plaćati i to zbog usklađivanja s novom europskom Direktivom zbog koje se kreće u izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

“Tijekom ove i iduće godine mora se uskladiti prosječna cijena kutije cigareta. Isto tako mora se uskladiti izgled i način upozorenja i veličina kako je ona definirana na samoj ambalaži cigarete”, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga, piše RTL Danas.

Površina kutije bit će prekrivena slikovnim i tekstualnim upozorenjem

To znači da će slikovna i tekstualna zdravstvena upozorenja prekrivati veću površinu kutije cigareta. No, kada će i koliko cigarete poskupjeti, još se ne zna. U Europskoj uniji najskuplje su u Velikoj Britaniji, gdje u prosjeku koštaju 11 eura.

Veća cijena najbolja mjera za smanjenje pušenja

Istraživanja pokazuju da je veća cijena cigareta najučinkovitija mjera smanjenja pušenja. Tako samo 10-postotno povećanje cijena dovodi do pada potrošnje cigareta od 3 do 5 posto.

“Mi bi puno drastičnije poskupljenje cigareta zato jer se nažalost pokazalo da cijena cigareta može puno bolje utjecati na smanjenje broja pušača nego bilo kakva edukacija i održavanje radionica”, rekla je Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od posljedica pušenja svake godine u svijetu umre oko šest milijuna ljudi, u Hrvatskoj više od 9.000, a na godinu se za bolesti povezane s pušenjem iz zdravstvenog proračuna izdvoji više od milijarde i pol kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...