Od rujna bez 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

Udio ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda u sustavu povratne naknade lani je bio 11%, kažu iz Zmajlovićeva ministarstva.

Ukidanje svakog parafiskalnog nameta, pa tako i povratne naknade za ambalažu, dobar je prijedlog jer ona poskupljuje proizvod na polici, a mljekarskoj je industriji samo prolazna stavka, kaže Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk. Prijedlogom novog pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je upravo prošao javnu raspravu i očekuje se u rujnu, najglasnije je, naime, odjeknula mogućnost ukidanja naknade od 50 lipa za povrat ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda, čime su zadovoljni u hrvatskim mljekarama. Na vjetrometini sve većeg uvoza tih namirnica iz EU posljednjih se mjeseci predlagalo nekoliko mjera kojima bi im se olakšalo poslovanje, no spas je zasad, čini se, ponudilo tek Zmajlovićevo ministarstvo u obliku “oprosta” povratne naknade, koju Fondu za zaštitu okoliša i učinkovitost uplaćuju mljekare.

Međutim, iz Zelene akcije protive se ukidanju povratne naknade od 50 lipa za mlijeko i mliječne proizvode. Siromašniji građani od naknade za ambalažu doslovno žive, a usto je, tvrde, i ekološki efikasnamjera kojom se 92% ambalaže reciklira. Ne vjeruju da će ukidanjem povratne naknade mlijeko i mliječni proizvodi kao “socijalne” namirnice u trgovinama pojeftinili, jer će se trgovci teško odreći oko10,5 milijuna kuna, koje sad dobivaju od Fonda, samo da bi prikupili povratnu ambalažu, poručuju.

Prema R. Maras, Hrvatska je sada jedina zemlja u EU i rijetka u svijetu koja ima povratnu naknadu za mlijeko i mliječne proizvode. Građani je plaćaju tek da bi prošla kroz Fond i ruke trgovaca, a potom se opet vratila u njihove džepove. No daljnja odluka je na stručnom povjerenstvu koje će sve razloge za i protiv odvagati i izraditi konačni tekst pravilnika, odgovaraju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U sustavu povratne naknade lani je prijavljeno 576,7 milijuna boca i limenki, a prikupljeno 534,8 milijuna ili 93,6%. Udio boca mlijeka i mliječnih proizvoda u tome bio je samo 11%, kazali su.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...