Pentagon poziva Kinu na prekid gradnje otoka u Južnom kineskom moru

Američki ministar obrane Ash Carter pozvao je u srijedu na trenutačno okončanje kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru, na prestanak militarizacije teritorijalnog spora u tom moru i na nalaženje mirnog rješenja.

Carter je izjavio da su kineski napori u gradnji otoka u suprotnosti s regionalnim konsenzusom te da će američki vojni zrakoplovi i brodovi nastaviti djelovati u tom području prema međunarodnom pravu.

“Kineske akcije potaknule su zemlje u regiji da se udruže na nov način”, kazao je Carter na vojnoj svečanosti na Havajima i dodao da te akcije “zahtijevaju veći američki angažman u azijsko-pacifičkoj regiji” i dodao “mi ćemo tome udovoljiti.”

“Mi ćemo ostati glavna sigurnosna sila u azijsko-pacifičkoj regiji u idućim desetljećima”, istaknuo je američki ministar.

Carterova izjava izrečena je tjedan dana pošto je američka mornarica poslala izviđački zrakoplov P-8 s mornaričkim i televizijskim snimateljima kako bi snimili kinesku gradnju umjetnih otoka kod spornog arhipelaga Spratly u Južnom kineskom moru.

Nekoliko zemalja u regiji polaže pravo na te otoke, a među njima Vijetnam, Filipini i Malezija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...