Rajčica – kraljica vrta kao izvor zdravlja

U Europu ih je donio Kolumbo 1493. Talijanski botaničar Pietro Andrea Mattioli nazvao ih je 1544. jabukama od zlata (pomidori). Isprva su ih uzgajali samo kao ukrasne biljke jer su sumnjali da su otrovne

Rajčica spada u porodicu biljaka pomoćnica koje se klasificiraju kao voće. Osim omiljenog okusa ove ‘kraljice vrta’ koji daje temelj tolikim jelima, rajčica je prava mala riznica hranjivih tvari zbog čega je liječnici i nutricionisti žele na jelovniku vidjeti svaki dan.

Oni koji paze na kilograme u rajčicama se mogu “daviti” jer sadrže puno vode pa u 100 grama imaju tek 20-ak kalorija. Bogata je vitaminom C, a ima nešto manje vitamina B, E i K. Sadrži i kalij, natrij, magnezij te naročito bakar. No kad se spominju blagodati rajčice, na prvome mjestu je likopen.

On rajčici daje crvenu boju i snažan je antioksidans koji se u organizmu bori protiv štetnih tvari. Istraživanja pokazuju da likopen usporava bujanje zloćudnih stanica, a povezuje se i sa smanjivanjem kolesterola pa je rajčica odlična za sprečavanje bolesti srca i krvnih žila.

Rajčica kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Organizam će likopen lakše iskoristiti kad je prokuhan, piše24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...