Za Mesića nema dileme: Vojskom u miru ne upravlja predsjednica

Svoj stav oko zapovijedanja Oružanim snagama RH u mirnodopskim uvjetima izrazio je i bivši predsjednik Mesić, koji je za HTV-ov Dnevnik kazao da u mirnodopskim uvjetima o upotrebi vojske odlučuju Glavni stožer i MORH.

“Dileme tu nema, Predsjednik RH u miru o vojnim pitanjima odlučuje neizravno – preko Glavnoga stožera i MORH-a. Izjava predsjednice je ishitrena i ne zaslužuje velike rasprave, zna se kada se o upotrebi vojske raspolaže s nivoa predsjednika”, rekao je Mesić.

Komentirajući raspravu oko obilježavanja Dana pobjede, Mesić je kazao kako se uz proslavu u Kninu može održati i vojni mimohod u Zagrebu, no upozorio je da treba voditi računa o troškovima takvoga mimohoda.

Za razliku od Mesića, predsjednik generalskog zbora Pavao Miljavac smatra da predsjednica Grabar Kitarović mora dati suglasnost za upotrebu vojske.

“Samo predsjednica raspolaže vojskom, ona je glavna i odgovorna za pokretanje vojske. Sve ostalo nije dobro, prelazi u politiku i prepucavanje, dovodi do podjela, a najgore bi bilo da imamo više vrhovnih zapovjednika”, kaže Miljavac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...