4 stvari koje nakon četrdesete više ne biste smjeli preskakati zbog svoje kože

Kada navršite četrdesetu vrijeme je da se doista počnete brinuti bolje o svojoj koži i tu nema ustupaka. Kako starimo, imamo manje kolagena i elastina pa se stanice kože obnavljaju puno sporije.

Sve to znači da je koža osjetljiva na sva moguća oštećenja pa se bore i sunčane mrlje lako pojave. Ako se ne počnete bolje brinuti o svome tijelu i koži njihova pojava će se ubrzati.

No postoji nekoliko načina kako na to ipak utjecati i cijelu stvar usporiti. Ovo su 4 najvažnija proizvoda koje bi, nakon ulaska u četrdesete, ozbiljno trebali koristiti.

1. Krema za sunčanje

Izlaganje suncu glavni je uzrok prijevremenog starenja kože. Ultraljubičasto svjetlo ubrzava nastajanje bora i sunčevih pjega, SPF faktor je sve što nam preostaje, osim odjeće, da zaštitimo kožu od utjecaja sunca i od karcinoma kože. Kako starimo koža postaje osjetljivija. Tražite kreme koje u sastavu imaju cinkov oksid i titanij dioksid. Imaju manje kemikalija i konzervansa pa manje iritiraju kožu.

Nanosite je svako jutro poslije čišćenja lica. Stavite kremu ili losion, a onda kremu za sunčanje. To bi trebalo biti posljednje što stavljate prije nanošenja šminke.

2. Retinol

Od svih proizvoda koji su učinkoviti za zrelu kožu, retinol je najjači. Ako ga ne stavljate, proizvodnja kolagena je smanjena, stanice se sporo obnavljaju, koža je tanja, visi, naborana je i ne reflektira više svjetlo kao prije kada je bila zategnuta i baršunasta. Retinol stimulira proizvodnju kolagena i obnovu stanica pa se procesi starenja usporavaju.

Nanosite kremu s retinolom svaku drugu noć ako ste ga tek počeli upotrebljavati. Ako ga već upotrebljavate, a ne vidite da ima učinka, potražite dermatolaoga da vam prepiše jače sredstvo nego ono koje kupujete bez recepta. Kad počnete, potrebni su mjeseci i godine prije nego li vam ustreba jači proizvod. Nanosite ga prije spavanja, nakon što ste očistili lice a prije nego ste nanijeli kremu.

3. Serumi bogati antioksidansima

Slobodni radikali koji dolaze od UV zraka i zagađenja okoline, oštećuju stanice DNK pa one prije izgledaju staro. Antioksidansi pomažu sprečavanju oštećenja stanica i pomažu da koža ostane blistava i mlada.

Budite pažljivi kad nanosite serum. Najbolje ujutro jer ste najosjetljiviji na djelovanje slobodnih radikala danju, osobito ako je sunčan. Nanosite svako jutro poslije čišćenja.

4. Ovlaživač

Masne žlijezde starenjem se smanjuju pa koža ima sve manje vlage. Umjesto da je mekana i čvrsta, pada i puna je bora. Ovlaživač je hidratizira da donekle prevenira novonastalo stanje.

U dvadesetima koža vam je prirodno vlažna pa možete s vremena na vrijeme izbjeći hidratantnu kremu. Sada to morate redovito raditi pa nastojte staviti hijaluronsku kiselinu, glicerin, peptide ili ceramide, svi oni pomažu održanju vlažnosti kože i trenutno je podižu. Nanosite i danju i prije spavanja, preko bilo kojeg seruma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...