Grozdana Perić: “SDP iznosi neistinite i neutemeljene tvrdnje! Proračun Grada je smanjila Vlada za 30 milijuna, a gubitak iznosi 86 milijuna kuna!”

Nakon današnje konferencije za medije članova GO SDP-a na kojoj je ukazano na katastrofalno stanje gradskog Proračuna koji je, kako su kazali, u ukupnom manjku prihoda od 102 milijuna kuna te tako ukazali na činjenicu kako je ovo prvi put u povijesti Zadra da je gradska vlast prisiljena kreditno se zaduživati kako bi pokrila tekuće troškove, oglasili su se priopćenjem iz Grada Zadra.

Grozdana Perić, pročelnica UO za financije Grada Zadra, istaknula je kako su spomenuti podaci o gradskom Proračunu neistine koje se, nažalost, kaže, koriste u politikantske svrhe.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na današnjoj konferenciji za medije zadarskoga SDP-a, iznijeto je niz neutemeljenih i neistinitih tvrdnji o podacima iz Proračuna Grada Zadra.

Unatoč činjenici da je ova Vlada smanjila Proračun Grada Zadra u 2015. za 30 milijuna kuna, on je stabilan, a prihod iznosi 351 milijun kuna. Manjak prihoda iznosi ( kumulativno više godina ) 86.070.781,05 kuna. To je točan podatak koji proizlazi iz financijskih podataka, a ne nekakvog dojma. Ilustracije radi, kumulativni višegodišnji manjak Grada Rijeke iznosi 234.368.655kuna, dok je samo u 2014. iznosio 25.056.685 kuna.

Krediti za likvidnost su dozvoljeni od 2012. izmjenama Zakona o proračunu, pa se i nisu mogli koristiti prije, a Grad Zadar je tu zakonsku mogućnost iskoristio tek u šestoj godini krize.

Program mjera za pokriće manjka primjenjuje se od 2010. godine. Već tada su, među ostalim, smanjene plaće zaposlenika i dužnosnika Gradske uprave za 10%, a u prošloj godini za još 3% zaposlenicima te 5% dužnosnicima. Također su smanjeni rashodi u svim segmentima, a istodobno su se zadržali svi standardi i nije zamrla investicijska aktivnost, što je vidljivo iz niza projekata.

Što se tiče troškova putovanja, oni ukupno iznose 595.487 kuna od čega je Gradska uprava potrošila 233.815,00 kuna, a sve su ostalo troškovi putovanja korisnika gradskoga proračuna ( škole, JVP Zadar, ustanove…) te troškovi putovanja za potrebe EU projekata.

Troškovi radne obuće i odjeće ukupno iznose 270.656 kuna i to za prometnu mladež i komunalne redare oko 52 tisuće kuna, a preostali iznos plaćen je korisnicima proračuna ( JVP, DV Latica, osnovne škole, Dom za starije i nemoćne sv. Frane.

Što se tiče opreme i namještaja koji se spominju, Gradska uprava je za svoje potrebe redovitog poslovanja iskoristila samo 92 tisuće kuna, a ostatak novca plaćen je za opremu i namještaj korisnika proračuna ( škole, vatrogasci…).

Ovo su točni i službeni podaci, a sve ostalo su neistine koje se, nažalost, koriste u politikantske svrhe.

Pročelnica UO za financije Grada Zadra, Grozdana  Perić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...