Kakav je vaš trbuh? Prepoznajte koji ste tip i ovako ga učvrstite

Pronađite koji tip trbuha vi imate i primijenite savjete uz pomoć kojih biste trebali “sanirati” postojeći problem. Trbuh je područje tijelak oje je često bolna točka većini ljudi.

Ako niste među sretnicima koji imaju ravni i zategnuti trbuh, portal Daily Hiiit donosi opis pet vrsta trbuha i načine na koji ih možete zategnuti, odnosno riješiti se problema koji vas muče.

Pronađite koji tip trbuha vi imate i primijenite savjete uz pomoć kojih biste trebali “sanirati” postojeći problem.

1. “Rezervna guma (obruč, kolut za spašavanje)”

Ako ste ovaj tip vjerojatno pretežno sjedite i radite za stolom ili sjedite na kauču ili ste emotivna “izjelica”. Jedete dosta šećera i ugljikohidrata kroz kekse, kolače, bijeli kruh, tjesteninu i rižu. Konzumirate alkohol.

Da biste se riješili naslaga i učvrstili trbuh smanjite unos alkohola i izbjegavajte grickalice. Prehranu bazirajte na zdravijim namirnicama i penjite se stepenicama umjesto da idete liftom i koristite svaku prilikuza šetnju. Nemojte biti u zabludi da morate ići na mukotrno vježbanje u teretanu, jednostavne duge šetnje, vježbanje iskoraka, čučnjeva ili sklekova kod kuće ili satovi yoge će biti korisniji za vas.

2. “Trbuh zbog stresa”

Vrlo ambiciozni tipovi, teže “velikim” postignućima, često su perfekcionisti.

Također obično osjetljivi na probavna stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), koji mogu izazvati nadutost i učiniti da njihovi trbusi izgledaju mnogo gore.

Salo je locirano na srednjem dijelu trbuha i oko pupka. Kada smo pod stresom, proizvodimo kortizol, hormon koji potiče tijelo da zadržava masnoću oko trbuha. Ovaj tip trbuha će također biti prilično tvrd na dodir.

Ako imate ovakav trbuh idite u krevet ranije i spavajte više. Nedostatak sna remeti proizvodnju leptina, hormona koji pomaže regulirati apetit i metabolizam. Pokušajte se opuštati što više, a pomoći će vam u tome i vježbe dubokog disanja, meditacija i kupke prije spavanja i čaj od kamilice. Ograničite unos kave na maksimalno dvije šalice na dan. Vježbajte jogu, idite na duže šetnje, plivanje ili vježbajte vježbe sa stvaranjem otpora.

3. Trbuh “tobolac”

Najčešće ga imaju zaposlene majke ili žene sa zahtjevnom karijerom. Često osobe s ovim tipom trbuha imaju niži trbuh, čak i ako su na dijeti ili treniraju. Ako imate ovaj tip trbuha promijenite prehranu, birajte namirnice koje sadrže mnogo vlakana  i zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i ne zaboravite piti dovoljno vode.

Ako vježbate trbušnjake, prestanite. Tu vježbu zamijenite izometričkom vježbomkoja služi jačanju mišića. Lezite licem prema dolje i oslonite se na podlaktice. Odgurnite se od poda, dignite se na prste i laktove, tako da je vaše tijelo paralelno s podom. Vježbu radite u početku po 10 sekundi pa produžujte rok do minute.

4. “Mamin trbuh”

Majkama nakon poroda ostaje trbuh kojeg se pokušavaju “riješiti” što prije. Zbog toga su često pod stresom da vrate predtrudničku liniju, a stres otežava cijeli proces.

Uzimajte omega 3 i omega 6 masne kiseline (laneno ulje je odličan izvor za vegetarijanke).

Jedite orašaste plodove, ulja i masline – svaki dan. Osim što će vam pomoći u gubitku masnih naslaga i da apsorbirate vitamine iz hrane, pomažu i protiv umora. VježbajteKegelove vježbe jer će to pomoći da poravnate trbuh iznutra prema vani. Vježbajte 15 do 20 puta u pet serija na dan.

Suzdržite se od trbušnjaka jer nakon poroda, mišići linea alba (bijele linije) – koji se nalaze na sredini linijom abdomena, razdvoje se i potrebno je neko vrijeme da se oporave. Trbušnjaci su najgora stvar koju možete raditi jer će prisiliti ove mišiće da se još više razdvoje. Vježbajte tako da duboko udahnete dok stojite na nogama i polako izdahnite dok radite Kegelove vježbe.

5. Naduti trbuh

Naduti trbusi su često ravni ujutro, ali se nadmu tijekom dana zbog plinova ili probavnih smetnji. Vjerojatno često jedete istu hranu, a da niste ni svjesni da je ne podnosite. Najčešće netolerancije su na pšenicu i gluten koji može izazvati upalu crijeva i tako učiniti da se trbuh čini većim.

Pokušajte utvrditi koje namirnice “smetaju” vašem trbuhu ili odite na testiranje i u prehranu uvedite što više svježih namirnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...