Kataru i Rusiji možda će se oduzeti Svjetska prvenstva 2018. i 2022.

FBI istražuje slučaj, ali još se nisu pojavili dokazi o primanju mita. Rusija i Katar mogle bi izgubiti domaćinstvo nad Svjetskim prvenstvom u nogometu ukoliko se dokaže da je tijekom natječala došlo do pomićivanja, potvrdio je predsjednik Fifinog Odbora za reviziju Domenico Scala,prenosi Independent.

“Ako se pojave dokazi da su Katar i Rusija dobile domaćinstvo samo zahvaljujući kupljenim glasovima, odluka o domaćinstvu može biti poništena”, rekao je Scala.

Još nema dokaza

Međutim, istaknuo je da se “još nije došlo do takvih dokaza”, a Katar je ranije negirao bilo kakvu zloporabu tijekom natječaja. Također, ove dvije zemlje nisu bile uključene u optužnice koje je prošlog tjedna FBI podigao protiv Fifinih službenika.

Podsjetimo, Fifa trenutno prolazi kroz najveći skandal u povijesti. U srijedu su objavljeni transkripti svjedočenja Chucka Blazera, bivšeg člana Fifinog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, u kojemu priznaje da su on i ostali članovi Fifinog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine. Također, priznao je i da je posredovao u primanju mita za dodjelu Svjetskog prvenstva 1998. godine.

Najveći skandal u povijesti Fife

Nakon njega, Jack Warner, bivši dopredsjednik Fife platio je emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između Fife i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život.

Danas je pak objavljeno kako se Svjetsko prvenstvo 2010. godine trebalo održati u Maroku, a ne JAR-u. Naime, član Fifinog izvršnog odbora Ismail Bhamjee je nakon razgovora s kolegama uoči same objave rezultata shvatio da je Maroko pobjednik tajnog glasovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...