Matura iz hrvatskog otkazana, procurila tema?

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na dan maturalnog ispita iz hrvatskog jezika A i B razine izvijestio je javnost da se ispit pomjera za sutra.

Razlozi za otkazivanje još uvijek nisu poznati, no neslužbeno doznajemo da je tema eseja ‘procurila’ iz redova profesora, nakon čega je počela kružiti internetom.

Na stranicama NCVVO-a objavljen je novi termin ispita – sutra u 10 sati. Više informacija očekujemo tijekom dana, a prva reakcija stigla je iz redova Udruge srednjoškolaca, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani, dok su desetci tisuća maturanata spavali u dubini noć iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je stigla obavijest od odgodi sutrašnjeg ispita državne mature iz hrvatskog. Točnije odgođen je dio ispita u kojemu se ispituje pismeno izražavanje učenika, odnosno esej.

Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku.

Držimo da je ovakvo ponašanje na od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela?

Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...