Otkrili smo kako certifikatori ozbiljno varaju na dokumentaciji za energetsku obnovu kuća

Projekt sufinanciranja energetske obnove kuća izazvao je veliki interes građana, ali čini se da ni ovako dobar projekt ne može proći bez nepravilnosti. Fond za očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost je zaprimio preko 3800 prijava za energetsku obnovu. Građani s prijavom moraju dostaviti projektnu dokumentaciju, koju izrađuje ovlašteni energetski certifikator. Troškove izrade te dokumentacije također financira Fond. Kad se energetska obnova kuće odobri, Fond certifikatoru plaća naknadu za izradu projekta.

50 posto avansa za loše obavljene usluge

Međutim, kako doznajemo, certifikatori u ugovorima za izradu dokumentacije traže da ljudi 50 posto tog iznosa uplate unaprijed, kao akontaciju i zadržavaju novac ako Fond odbije zahtjev za sufinanciranjem.

Na uvid smo dobili i Ugovor s jednim od certifikatora. Jedna od klauzula ugovora za izradu dokumentacije predviđa da korisnik energetskom certifikatoru uplati akontaciju od 50 posto iznosa cijene usluge certificiranja (koju plaća Fond) te se obavezuje da će taj iznos vratiti nakon odobrenja sufinanciranja.

Ali u ugovoru je navedeno i da certifikator zadržava akontaciju u slučaju da Fond ne odobri sufinanciranje odnosno ako stranka primi negativno Rješenje Fonda iz bilo kojeg razloga. Takva klauzula ima smisla samo ako podnositelj zahtjeva svojevoljno odustane od projekta, ali nikako u slučaju da projekt bude odbijen od strane Fonda.

Sufinanciranje je javni poziv a ne natječaj

Budući da je sufinanciranje energetske obnove kuća javni poziv a ne natječaj, jedini razlog zbog kojega Fond može odbiti zahtjev je nepotpuna ili neuredna dokumentacija. Certifikatori i takvu dokumentaciju pokušavaju naplatiti čime zapravo naplaćuju svoje propuste u izradi projekta.

Prema uputstvima Fonda, ovlašteni energetski certifikatori su dužni osigurati pomoć podnositeljima zahtjeva u ispunjavanju dokumentacije i provesti sve provjere. Ispravnost dokumentacije je, dakle, njihova odgovornost, ali Fond ih ipak ne može spriječiti da naplaćuju proizvoljne naknade i onda kad ne obave svoj posao.

Fond je odabrao certifikatore i raspon cijena
Ovlaštene energetske certifikatore odabrao je Fond i s njima dogovorio ugovorne uvjete.  Na taj način je postavio okvir za određivanje cijene izrade dokumentacije koju certifikatori smiju naplatiti, ovisno o kvadraturi objekta. Nakon što obavi svoj posao, certifikator smije naplatiti do 2000,00 kn za obiteljsku kuću građevinske bruto površine do 200 m2, za obiteljsku kuću površine od 200 do 400 m2 cijena je najviše 2500 kuna a za kuće površine 400 do 600 m2 naplaćuje se do 3.000,00 kuna.

Prema ovom cjeniku, ako ovlastite energetskog certifikatora da napravi projekt energetske učinkovitosti za obiteljsku kuću veličine 450 m2, on vam će vam naplatiti 1500,00 kuna čak i ako projekt ne prođe, iako razlog za to može biti to što je on loše izveo projektnu dokumentaciju.

Osuđuje ovakve ugovore, ali se ne želi petljati

“Svakako najstrože osuđujemo svaki pokušaj manipulacije i pokušaja naplate akontacije od građana za nešto za što je certifikator pristao da će mu biti isplaćeno po završetku projekta. Građanima savjetujemo da kontaktiraju nekog od 700 drugih certifikatora i ugovore odnos koji će biti za njih najpovoljniji”, kažu u Fondu.

Fond za energetsku učinkovitost kaže da se ne mogu miješati u ugovorne odnose između potencijalnih korisnika poticaja koje odobrava Fond i energetskih certifikatora jer bi to bilo ugrožavanje tržišne utakmice. Takva tvrdnja ne zvuči pretjerano uvjerljivo, s obzirom da nitko ne tjera certifikatore da rade upravo na projektima Fonda.

Udruga certifikatora uglavnom ovo brani
Komentar smo zatražili i u Hrvatskoj udruzi energetskih certifikatora. Oni kažu da nemaju zajedničko stajalište o ovoj problematici niti kao udruga od 200 certifikatora mogu imati neko obavezujuće stajalište koje bi se odnosilo na svih 1000 koliko ih ima u Hrvatskoj. Smatraju isto tako da i građani trebaju imati razumijevanja i za njih jer je izrada dokumentacije o vrlo opsežnom poslu te da se i njihov rad mora naplatiti i ako projekt ne prođe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...