Posjet veleposlanika Republike Južne Afrike

Veleposlanik Republike Južne Afrike, nj.e. Johann Marx, posjetio je danas Grad Zadar. U Maloj vijećnici primio ga je zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, koji mu je ukratko predstavio zadarsku povijesnu i kulturnu baštinu, s obzirom na to da je ovo prvi posjet veleposlanika Zadru.

Daljnja tema razgovora bila je moguća gospodarska suradnja između Hrvatske i Južne Afrike. Veleposlanik Marx istaknuo je kako postoje sličnosti između dviju država, jer je Južna Afrika ostvarila pravu demokraciju tek 1994. godine, a također ima i veliku stopu nezaposlenosti, pogotovo među mladima, no, za razliku od Hrvatske ima i veliku stopu imigracije. Iz tog razloga cilj je stvoriti nova radna mjesta i potaknuti industrijski razvoj za što je neophodna infrastruktura. Tu postoji šansa za hrvatske tvrtke s iskustvom u izgradnji infrastrukture, koje bi mogle širiti poslovanje u Južnoj Africi.

Zbog toga je predloženo da se pri sljedećem posjetu veleposlanika uključi i Županijska gospodarska komora, kako bi se izravno mogli povezati gospodarski subjekti i ostvariti konkretna suradnja.

Veleposlanik Marx istaknuo je kako mu je Zadar jedan od najljepših gradova koje je ikad posjetio, s izvrsnom hranom, te se veseli sljedećem dolasku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...